All for Joomla All for Webmasters
Aktuelno

Iza ovih vrata 13 godina čuli su se krici dve sestre. Majka ih je zaključala i vezala, a sada se čuje samo jedan glas i niko ne zna šta se dešava! (FOTO)

Zgrada od koje zazire cela Makedonija. Zamislite kako je njihovim komšijama?!

Iz stana broj 24 na drugom spratu zgrade broj 59 u ulici Dimče Lahčanski u Bitolju, na zapadu Makedonije, godinama odjekuju bolni krici i jauci dve sestre – Nataše (35) i Elene (34) Kolevske, a komšije su nemoćne da im pomognu. Probali su i socijalni radnici, i lekari Hitne pomoći, i policija, ali bezuspešno. Dve mlade žene i njihova majka Mirjana Kolevska (70) su iza zaključanih vrata socijalnim radnicima poručile da su same izabrale ovakav način života.

A, kakav je njihov život, može se samo petpostaviti po jezivim jaucima koji dopiru iz njihovog stana.

Nakon smrti supruga, koji je preminuo 2004. godine, Mirjana Kolevska je svojim ćerkama zabranila bilo kakav kontakt sa spoljnim svetom. Drži ih zaključane u stanu već 13 godina.

Majka i ćerke žive od skromne penzije, bez struje i grejanja, često gladne i žedne. Nekada zdrave i prave, visokoobrazovane ličnosti, dve sestre Nataša i Elena danas žive u nehigijeniskim uslovima, obolele, sa ranama po telu, prikovane za krevet.

Njihove komšije kažu da se iz stana često čuju njihovi bolni jauci.

Čim im dođe majka, sestre se smire. Šta im radi, ne znamo. Zato apelujemo da se nešto hitno preduzme i vidi šta se dešava kod njih. Jedna viče, druga plače – kaže njihova komšinica.

Žitelji zgrade u kojoj žive nesrećne sestre kažu da su do sada više puta tražili pomoć od socijalnih službi i policije, ali da ni oni nisu uspeli da spasu sestre iz kandži njihove majke.

Pre dve godine, nakon jezivih krikova i jauka koji su dopirali iz stana, komšije su pozvale Hitnu pomoć. Policija je tada obila vrata i iz stana, na nosilima, iznela dve sestre koje su bile potpuno izobličene. One su tada zadržane u bolnici.

Lekari nisu utvrdili telesne povrede, a u specijalističkom izveštaju psihijatra i psihologa je stajalo da sve tri žene nemaju znake psihotičnosti, a njihove intelektualne funkcije su ocenjene kao prosečne. Ipak, kada su sestre puštene kući, njihova majka ih je ponovo zaključala, ne dozvoljavajući im nikakav kontakt sa spoljnim svetom.

– Pre nego što su ih odneli u bolnicu, dvadeset dana nisu ništa jele ni pile. Samo su povraćale. Bila sam prisutna kada su ih iznosili. Bile su užasno prljave, sigurno se godinama nisu kupale, a u licu su izgledale kao zombiji. Otečene i ispijene, sa ranama po telu. Slika je bila više nego užasna, rekla je druga komšinica.

Žitelji zgrade sada su ozbiljno zabrinuti, jer se u poslednje vreme iz stana čuje glas samo jedne sestre. Niko ne zna šta se dešava u njihovom domu.

– Ima nekoliko meseci kako se od Elene ne čuje nikakav glas, samo od Nataše, kaže komšinica.

Nakon potresne priče televizije Telma o surovim uslovima u kojima žive dve sestre, socijalni radnici su uz asistenciju policije pokušali da uđu u njihov stan.

Ubeđivali su ih da otvore, ali bezuspešno. Žene su im rekle da su same odabrale ovakav način života, pa su socijalni radnici i policija na kraju morali da odu.

– U ovom trenutku sve nadležne institucije su aktivirane. Nisu nam otvorile, niti dozvolile da uđemo u stan, ali smo sa njima razgovarali preko zatvorenih vrata. Sve tri žene su žive, kontaktibilne i svesne. Znaju svoja prava, a rekle su nam da su same odabrale ovakav način života. Ipak, rečeno im je da im institucije stoje na raspolaganju u bilo koje vreme i za bilo kakvu pomoć, izjavio je direktor Centra za socijalni rad u Bitolju, Toni Despotovski.

Zbog užasnih krikova i jauka koji neprestano dolaze iz stana, nadležni su od stanara zgrade zatražili da sakupe potpise i da ih dostave bitoljskoj policiji, a zatim će se tražiti način kako da se pomogne porodici Kolevski.

(Dijaspora.news/telegraf.rs)

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top