All for Joomla All for Webmasters
Biznis

IVAN (22) SE VRATIO NA SELO I KUPIO 20 JARIĆA PA ZAPOČEO BIZNIS: Kada vide do čega je sad dogurao mnogi mu ZAVIDE!

Ivan Jeremić (22) iz sela Maovi, nedaleko od Šapca, odlučio je da ostane na selu i od 20 jarića na 6 hektara dedovine za četiri godine obezbedio je sebi zaradu od proizvodnje 20 tona kozjeg mleka godišnje.

Iako tvrdi da nije bio za školu, demantuje sebe zrelim razmišljanjem u odnosu na mnoge svoje vršnjake. Završio je srednju poljoprivrednu školu i vratio se na selo, želeći da pokrene sopstveni biznis.

– On je tražio od mene da ide u vojsku. Ja sam se čudio pitajući se šta će mu vojska sad kad ne mora da se ide. Ali on je hteo. Onda je tražio da radi. Zaposlio se u jednoj šabačkoj firmi i radio za dvadesetak hiljada, onda je prešao u drugu i kopao kanale – priča Ivanov otac Saša.

Odbio je da jede taj “hleb sa devet kora” i od oca zatražio da mu kupi 20 jarića. Othranio ih je na cuclu.

 

FOTO: PRINTSCREEN RTS

 

– I danas hranim tako one koje majka odbije da doji. Oni su mazni, umeju da budu kao deca. Ja najviše volim da ih gonim na ispašu. To mi je najzanimljiviji deo posla oko njih. Ovo je i teško i lepo – priča Saša.

I vide se i lepota i težina ovog seoskog posla. Velike bale sena pripremljene za zimu samo su deo posla. Muža ume da traje satima, a radi se svakog dana. Tu je i obrada zemlje i gajenje žitarica od kojih se kasnije pravi silaža. Živa bića traže negu. Ivan im to pruža. One mu uzvraćaju.

Od 20 jarića stigao je do farme od oko 300 grla, po čemu je prvi u ovom kraju. Na imanju od 6 hektara pomaže mu i otac, ali i deda Miodrag. Sve tri generacije kao tri prava musketara.

– Jedina žena u ovoj kući koja je živela sa nama je moja supruga, ali je ona nedavno umrla. Ostali smo sami. Pomaže moja kćerka, ali ono što ne stigne ona, radimo mi. Mi kuvamo, raspremamo, radimo oko koza – priča Ivanov deda, Miodrag.

 

FOTO: PRINTSCREEN RTS

 

Ivanova majka je otišla je od porodice dok je on još bio mali.

– Ja nisam hteo više da se ženim. Tako smo ostali da se brinemo jedan o drugom. Pomagala nam je moja majka dok je bila živa, a sada često dođe moja sestra i spremi nam ručak – priča Saša.

Proizvode mleko i meso, a njihovi proizvodi stigli su na tržište Rusije. Prošle godine proizveli su oko 20 tona mleka i sve uz pomoć posrednika izvezli.

Dobro bi došla jedna ženska ruka, da im pomogne bar u kućnim poslovima, pa svi gledaju u Ivana.

– On ima 22 godine, ali se nadamo da će se oženiti. Tada bi nam snajka mogla spremiti malo sira od naših koza. Nadamo se tome – priča Saša.

 

Otkupna cena mleka 50 dinara

 

Cena kozjeg mleka kreće oko 50 dinara po litri, s tim što treba imati na umu da se dnevno u laktaciji od koza dobije 2,5 do tri litre mleka. Cena jarića je 250 dinara po kilogramu. Ženski jarići se prodaju po ceni od 100 do 200 evra, dok se muški primerci prodaju i za 170 evra po komadu.

Mladi preduzetnik, Ivan sada razmišlja da proširi farmu, mašta o svojoj mlekari za proizvodnju sira. Druge ideje i planove ne otkriva, ali ni u jednom trenutku se ne premišlja da ode sa imanja u selu Maovi, gde je rođen.

(dijaspora.news/kurir.rs)

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top