All for Joomla All for Webmasters
Biznis

Kako da zaradite 50 evra od grama jednog proizvoda? Pčelar Sulejman zna tajnu o leku za 40 bolesti i ume da napravi kilogram za godinu

Ovaj proizvod se plasira na inostrano tržište, a košta kao suvo zlato, cena pčelinjeg otrova po gramu iznosi od 50 do 70 dolara.

Sulejman Jakupović iz Kozarca kraj Prijedora jedan je od retkih pčelara koji proizvodi dragoceni proizvod čija se cena na tržištu za gram kreće od 50 do 70 dolara. Ovaj iskustveni pčelar  koji poseduje preko 600 košnica i preko više desetina miliona pčela proizvodi apitoksin ili pčelinji otrov koji se koristi u farmaceutskoj industriji, a leči preko 40 bolesti.

Najviše je namenjen onima koji pate od kardiovaskularnih i reumatskih bolesti. Njegov proizvod isključivo se plasira na inostrano tržište, a košta kao suvo zlato, cena pčelinjeg otrova po gramu iznosi od 50 do 70 dolara.

Svoje znanje i dugogodišnje iskustvo Sulejman ne čuva za sebe, on je objasnio kako se proizvodi pčelinji otrov:

– Potreban je jedan transformator i staklena ploča sa rešetkama, aparat se prikopča na struju, pčela počne napadati ploču, a potom se izvuče staklo. To je potpuno prirodan njen proces. Pčela ubada, ali ne ispušta žaoku. Ubode li u elastičnu podlogu kao što je ljudska koža neće moći izvući žaoku ona će se otkinuti, a od takve drastične povrede pčela, a i matica, neće preživeti, ovako ona ubada u staklo, ostavi otrov a žaoku ne uništava – ispričao je Sulejman.

Apitoksin je izlučevina žaokinog sastava pčele, a osnovna mu je biološka namena da štititi pčelinju zajednicu od neprijatelja. Pčela radilica ima vrlo složen žaokin sastav smešten u trbuhu. Mlade pčele, kako je objasnio, Sulejman ne proizvode otrov.

U svojoj pčelinjoj zajednici ovaj vredni pčelar ima oko 600 košnica i više desetina miliona pčela koje vredno proizvode ovu skupu tečnost. Interesantno je da samo u određeno doba godine, od aprila do jula se proizvodi pčelinji otrov. Kako je ispričao Sujeman, potrebno oko 20 dana da pčele proizvedu samo gram otrova. Njegove pčele radilice nekad znaju da mu naprave i do kilogram otrova. S obzirom na da se pčelinjak nalazi u prirodi Potkozorja koje obiluje plodnom zemljom, pčelice radilice imaju idealne uslove za rad.

Foto: Kozarački med

Znanje je kako objašnjava, sticao od jednog starog pčelara, a potom je otišao i u Kinu gde je usavršio proces proizvodnje pčelinjeg otrova. Na mnogim pčelarskim skupovima, Jakupović rado prenosi svoje znanje, tako je bilo i u Ruskom Selu na obeleževanju slave “Sretenje” udruženja pčelara “Roj”.

Marinko Petrović , predsednik Udruženja iz Ruskog Sela, napomenuo je da je predavanje dragoceno, te da su mnogi pčelari dobili jedno edukativno predavanje:

– Naše udruženje broji oko 30 članova i već imamo pčelare koji su se upustili u proizvodnju pčelinjeg otrova. Pčelinji otrov je gorka, bezbojna tečnost. Sastoji se od mešavine proteina koji izazivaju lokalnu upalu na mestu uboda pčele. Jednim ubodom u kožu čoveka pčela unese oko 0,1 mg svog otrova. Apitoksin je po svom sastavu sličan zmijskom otrovu. Može se deaktivirati alkoholom (etanolom). Oko 1% ljudske populacije je alergično na apitoksin. Pored proizvodnje ove dragocene tečnosti, Jakupović je majstor u pravljenju dobrog meda, propolisa, matičnog mleča, a kako napominje – “Nema loših pčela, samo loših pčelara”. Njegove su sigurno najbolje, jer četvoročlanoj porodici Jakupović pružaju dobre egzistencijalne uslove.

(dijaspora.news/telegraf.rs)

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top