All for Joomla All for Webmasters
Hrvatska

ISTORIČARI ODLUČILI: Konačno rešena misterija da li je “ZA DOM SPREMNI” ustaški pozdrav

Hrvatska desnica poriče da je ovaj pozdrav ikad bio ustaški

I ove godine na obeležavanju godišnjice vojno-policijske akcije Oluja u Kninu, a posebno u Slunju na koncertu hrvatskog kantautora Marka Perkovića Tompsona, koji glorifikuje ustaštvo, odjekivao je ustaški poklič “za dom spremni”. U Kninu, međutim, gde je u prisustvu državnog vrha Hrvatske obeležena 22. godišnjica Oluje, policija je privela ljude koji su na ulici vikali “za dom spmerni”.

Portal Index.hr piše da većina onih koji uzvikuju “za dom spremni” to pravda tvrdnjom da nije reč o ustaškom pozdravu, nego o “starom hrvatskom pozdravu” koji se nalazi na grbu HOS-a, inače, uredno registrovanog kod državnih službi.

To pravdanje se objašnjava i obaveznom konstatacijom da su uz taj “pozdrav dečki ginuli u ratu”, pošto je HOS priznat kao zvanična vojna formacija Republike Hrvatske.

Uprkos brojnim dokazima da je pozdrav “za dom spremni” bio zvanični pozdrav zločinačkog ustaškog pokreta u kvislinškoj NDH, to mnogi iz desnice licemerno poriču, ali ne i bivši ministar i bivši HDZ-ovac Zlatko Hasanbegović.

– Za dom spremni je, naravno, pozdrav koji je bio službeni pozdrav ustaškog pokreta, o tome nema nikakvih dilema. On je obeležen mnogim hipotezama i ne vidim razloga da se poseže za njim u modernoj demokratskoj Hrvatskoj, kao i za bilo koji drugim krilaticama, dolazile one iz propale jugoslovenske komunističke baštine ili iz baštine ustaškog pokreta i NDH – izjavio je ranije Hasanbegović.

Nedavno, na tribini o preimenovanju Trga maršala Tita, u organizaciji Srpskog privrednog društva “Privrednik” i Veća srpske nacionalne manjine Grada Zagreba, Hasanbegović je bio podjednako jasan.

– Ne vidim nikakav razlog da se u hrvatskom javnom životu koristi pozdrav “za dom spremni” koji po mom mišljenju nije prastari paleohrvatski pozdrav već je potpuno jasno da je proizašao iz baštine ustaškoga pokreta – rekao je Hasanbegović.

On je time, navodi zagrebački portal, ne samo jasno pozicionirao poklič “za dom spremni” kao ustaški proizvod, nego je istovremeno demantovao sve one, kako se navodi, besramne falsifikatore s desnice koji pričaju o “starom hrvatskom pozdravu”.

(Dijaspora.news/index.hr)

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top