All for Joomla All for Webmasters
Biznis

Isplati li se rad u Češkoj i Slovačkoj? Evo kolike su SATNICE i koliko može da se zaradi (INFO)

Srpski radnici se neretko odlučuju za prinudni rad u zemljama EU. Dok u nekim zemljama poput Nemačke, zarade i više od dve prosečne srpske plate, ima i zemalja, poput Češke i Slovačke, gde ta zarada i nije baš tako visoka. Pitanje koje se nameće je da li se za tu platu isplati živeti i raditi u inoistranstvu?

Put Slovačke i Češke već duže odlazi mnogo radnika iz Srbije, a na radnom mestu kolege su im najčešće iz Ukrajine, Bugarske i Rumunije.

Inače, za posao za koji se uglavnom angažuju radnici iz Srbije, u fabrikama u kojima se proizvodi za automobilsku industriju, satnica se kreće od oko 2,4 do oko tri evra, pa se za osam sati rada može zaraditi od oko 20 do oko 24 evra, odnosno od oko 2.500 pa do oko 3.000 dinara. Što mesečno iznosi 528 evra.

Ta zarada jeste veća nego u Srbiji, gde je minimalna satnica 130 dinara, te je dnevnica nešto malo viša od 1.000 dinara, i ukupno mesečno iznosi 184 evra.

Foto - Ilustracija: Pixabay

Foto – Ilustracija: Pixabay

Našim radnicima su uglavnom obezbeđeni smeštaj i hrana, a imaju i plaćene prekovremene sate, tako da se iako se čini da se za platu od 500 evra ne isplati odlaziti od kuće, zapravo je suprotno, bar tako tvrde mnogi koji su otišli “trbuhom za kruhom”.

Dijaspora.news/Telegraf.rs

1 Comment

1 Comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top