All for Joomla All for Webmasters
Dijaspora

Српским кадрилом започеће Светосавски бал у Бечу

Светосавски бал у Бечу одржаће се 27. јануара у прелепом амбијенту Парк-Хотела Шенбрун.

Двадесети Светосавски бал у Бечу је изванредна прилика за врхунску уметност и забаву која се са великом пажњом ишчекује у Бечу, а музички програм задовољиће укусе свих посетилаца.

Програм Светосавског бала у Бечу је утврђен и потврђен је долазак врсних и познатих уметника из Србије.

Организатори предстојећег Светосавског Бала у Бечу, Српски Центар и Заједница српских клубова у Бечу, пажљиво су припремали програм бала, како би истовремено био класичан и модеран. Бал ће бити у знаку јубилеја – 20 година од организовања првог Светосавског бала у Бечу у новије време.

Програм Светосавског бала у Бечу

Програм, према најавама, почиње у 20.30 сати, када ће иницијатор и један од организатора Светосавског бала у Бечу, Миодраг Матеовић, уз фанфаре, са учесницима бала и почасним гостима ући у балску дворану Паркхотела Шенбрун.

У уметничком програму, учествују оперска певачица и првакиња Београдске опере Јадранка Јовановић, певачице Снежана Савић, Јелена Томашевић и Биљана Пековић, певачи Ранко Јовић и Душан Свилар – уз пратњу великог ревијалног оркестра под управом маестра Војкана Борисављевића.

Програм бала, на српском и немачком језику, водиће глумица Аница Добра и глумац Иван Босиљчић.

Све је почело у Бечу

Традиција српских балова у главном граду Аустрије потиче још из прошлог века, а организатори Светосавског бала желе да подсете на значај Беча за српску културу и уметност, како у прошлости тако и у садашњем времену.

По већ устаљеној традицији, бал ће бити отворен извођењем Српског кадрила, који је компоновао познати аустријски композитор Јохан Штраус млађи, по налогу кнеза Милоша Обреновића, који је у то време живео у Бечу.

Први пут Српски кадрил изведен је 28. јануара 1846. године на српском балу у главном граду Аустрије и након тога, до 1998. године, када је Српски центар “оживео” Српски бал, више није јавно извођен. Данас, широм света, управо овом композицијом започиње скоро сваки Светосавски бал.

Dijaspora.news/RTS

 

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top