All for Joomla All for Webmasters
Srbija

Invalid iz Kraljeva mora da TUŽI roditelje da bi dobio socijalnu pomoć?!

– Prvo moram da tužim svog najbližeg srodnika s kojim ne živim i tek onda mogu da primam novčanu socijalnu pomoć. Pre ću pristati na to da umrem od gladi nego da tužim roditelje – revoltirano kaže ovaj čovek

D. T. (38) iz Kraljeva primoran je da tuži roditelje kako bi od države, kao invalid nesposoban za rad, dobio socijalnu pomoć.

– Nedavno sam dobio status osobe sa invaliditetom koja se ne može zaposliti, ali onda me je dočekao šok. Kako bih dobio socijalnu pomoć od države, primoravaju me da tužim roditelje, jer su oni po zakonu dužni da me izdržavaju! To što su mi roditelji stari, što je otac nezaposlen i što žive od mamine minimalne penzije, to nikoga ne zanima – ispričao je Kraljevčanin za RTS.

Dragan je teško oboleo pre 16 godina, a sa suprugom Gordanom, koja radi na pijaci, podiže dvoje male dece.

– Prvo moram da tužim svog najbližeg srodnika s kojim ne živim i tek onda mogu da primam novčanu socijalnu pomoć. Pre ću pristati na to da umrem od gladi nego da tužim roditelje – revoltiran je on.

U Centru za socijalni rad u Kraljevu objasnili su da je sve urađeno prema Zakonu o socijalnoj zaštiti, po kojem  rešenje o izdržavanju, umesto socijalnih centara, sada donose sudije. Inače, prema porodičnom zakonu, ne samo da roditelji moraju da izdržavaju svoju decu koja nisu sposobna za rad, već to moraju da urade i babe i dede za svoje unuke. Ovo pravilo važi i obratno: roditelji treba prvo da tuže svoju decu za izdržavanje ako žele da dobiju novčanu pomoć od države.

Ovaj zakon donesen je 2011. po uzoru na neke evropske i usklađuje akt o socijalnoj zaštiti i porodični zakon. Njime je propisano da član porodice koji je nesposoban za rad mora da dostavi dokaz da je pokrenuo postupak pred sudom radi utvrđivanja obaveze izdržavanja od srodnika kojim ne živi u porodici.

(Dijaspora.news/telegraf.rs)

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top