All for Joomla All for Webmasters
Aktuelno

Finska ima 100.000 slobodnih radnih mesta i to je najveći problem u državi!

Nedostatak radne snage u toj zemlji postao je najveći nacionalni problem

Finska se nalazi u velikim problemima, pomalo neobičnim za naše prilike, jer ima 100.000 slobodnih radnih mesta koje ne uspeva da popuni, zbog čega tamošnja vlada priprema poseban zakon.

Nedostatak radne snage u toj zemlji postao je najveći nacionalni problem. Ministar ekonomije Mika Lintila vratio se s turneje po celoj zemlji i izjavio kako mu se svugde žale ljudi da imaju slobodna radna mesta na koja nikog ne uspevaju da zaposle. Problem je najveći u glavnom gradu Helsinkiju.

Nadležne službe izračunale su da u Finskoj trenutno ima oko 100.000 slobodnih radnih mesta koja ne uspevaju da popune sa 300.000 nezaposlenih Finaca, jer za te poslove nisu kvalifikovani. Finska uživa u povećanom ekonomskom rastu koji je podstaknut zahvaljujući uspesima tamošnje brodogradnje i automobilske industrije, preneo je T portal.

Fabrika automobila u gradu Usikaupunki treba do leta da zaposli hiljadu novih radnika. Snažan rast beleže i finski šumarski i građevinski sektori kojima takođe nedostaje kvalifikovanih radnika.

Finska vlada zato priprema novi zakon koji bi trebao da bude predstavljen do kraja aprila, a u kojem će se ponuditi prekvalifikacije i podsticaji radnicima da se presele u područja u kojima ima slobodnih radnih mesta i da im se plaćaju putni troškovi.

Ministar Lintila izjavio je i da vlada razmišlja o tome kako povećati udeo useljenika na finskom tržištu rada koji je mnogo manji u odnosu na susedne države.

(Dijaspora.news/telegraf.rs)

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top