All for Joomla All for Webmasters
Dijaspora

Institut u Bostonu dobio ime po srpskoj profesorki i to nije sve

Srpkinja, dr Zorica Pantić, dobila je u američkom gradu Bostonu svoj dan, 9. maj za naročite zasluge kao rektor “Wentworth” Instituta u Bostonu, a centralni deo Instituta kojim rukovodi nazvan je njenim imenom.

Ona je prva žena predsednik u 115 godina dugoj istoriji “Wentworth” Instituta za tehnologiju i prva žena inženjer koja je postala predsednik Univerziteta u SAD-u.

Po dr Zorici Pantić je pre sedam dana i nazvan deo Instituta za tehnologiju u Bostonu. Senator Stiven Linc je prilikom dodele ovog priznanja u Bostonu naglasio:„Zorica je poklon za ‘Wentworth’, a blagoslov za Masačusets“.

Dokument o biografiji i zaslugama naše naučnice prilikom dobijanja svog dana, ušao je u Kongresnu biblioteku SAD.

Doktorka Zorica Pantić, za Radio Beograd objasnila je da “Wentworth” institut kojim rukovodi ima 4.500 studentata, godišnji budžet od 132 miliona dolara i Fondaciju od 114 miliona dolara.

„Na ovaj Institut uvela sam 10 novih inžinjerskih programa i tri poslediplomska programa iz oblasti građevine, arhitekture i održavanja objekata. Institut je razvio nacionalnu i internacionalnu reputaciju, kao jedan od najboljih u oblasti kooperativnih programa sa industrijom i rangiran je među najboljim koledžima u severnom delu SAD i među najboljim inžinjerskim programima u Americi“, istakla je dr Zorica Panić.

Za studente profesorka Pantić ima poruku u kojoj poručuje:„Najvažnije je da čovek radi ono sto voli, ponosna sam na svoju zemlju Srbiju, imala sam odlično obrazovanje u svojoj zemlji i zato sam tako mogla da budem uspešna u Americi“.

Pre dolaska na “Wentworth” Institut, dr Zorica Pantić bila je dekan inženjersvta (građevina, mašinstvo i elektronika ) na Teksas univerzitetu u San Antoniju. Ona je bila i profesor i direktor na San Francisko državnom univerzitetu.

Dr Zorica Pantić je diplomirala na Elektronskom fakultetu u Nišu 1975. godine, kao najbolji student u generaciji.

Doktorirala je 1982. godine na Elektronskom fakultetu u Nišu. Kao Fulbrajtov stipendista odlazi u SAD 1984. godine, publikovala je preko 90 radova iz oblasti elektromagnetike.

Profesorka Pantić osnovala je Fondaciju u Americi koja pomaže studentima iz Srbije.

 

Dijaspora.news

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top