All for Joomla All for Webmasters
Dijaspora

Čarobna aroma rodnog kraja

Pripadnici srpske zajednice, ali i mnogi zainteresovani Amerikanci i drugi žitelji Vašingtona imali su protekle nedelje lepu priliku da se upoznaju sa izvornim i retkim narodnim nošnjama Srbije i okolnih zemalja.

Kao što su “Vesti” već pisale, ova jedinstvena revija – izložba kulturne baštine Balkana delo je
Biljane Regan. Podsećamo, ova rođena Šapčanka daleko od rodne grude čuva i neguje stare narodne običaje i tradiciju i sa njom upoznaje što više ljudi.

Od prve samostalne izložbe, 2013. godine u Ambasadi Srbije u Vašingtonu, preko raznih revija i nastupa, uključujući i one na Frankofonskim festivalima, do ove poslednje u ekskluzivnom prostoru, nekadašnja članica KUD “Abrašević” nastoji da što više ljudi upozna sa našim bogatim kulturnim nasleđem.

– Prezadovoljna sam kako je protekla ova revija, svih ovih dana stižu brojni komplimenti jer je zaista retkost videti takve jedinstvene modele narodnih nošnji – prenela nam je utiske Biljana Regan.

 

 

Među brojnim zvanicama moju reviju su prisustvom uveličali i ambasador Srbije u Vašingtonu
Đerđ Matković sa suprugom, naš sveštenik otac Vasilije Vranić, saradnici iz Kongresne biblioteke i drugi gosti koji vole i podržavaju naš rad. Ovu izložbu posvetila sam uspomeni na mog pokojnog oca, a i ovaj događaj kao i brojne prethodne pomogao je moj suprug Džon, bez koga sve ovo ne bi bilo moguće izvesti.

 

Ima čime da se ponosi: Biljana Regan

 

 

Biljana je, već po tradiciji, i sama uzela učešće u reviji. Inače, svi njeni modeli narodnih nošnji su pravi rariteti i, kako i sama kaže, svaki detalj ima neku svoju priču.

– A ovoga puta smo uz nošnje iz Srbije i nekoliko okolnih zemalja Balkana prikazali i druge eksponate – ćilime, opanke, nakit, preslice, kućne predmete… Gosti su mogli da se informišu o
srpskim narodnim običajima i da uživaju u našim specijalitetima – kaže Biljana Regan od koje uskoro treba očekivati nove akcije.

 

Dijaspora.news/Vesti-online.com

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top