All for Joomla All for Webmasters
Srbija

Igor (24) je dečko za primer: Ostao u svom selu da bi nastavio stopama predaka i ima poruku za sve koji beže u grad! (FOTO)

– To je radio moj deda, to radi moj otac, i to ću raditi i ja – kaže nam ovaj vredan mladić

Dok većina mladih ljudi svoju budućnost vidi daleko od ruralnih područja, postoje mladi koji se uprkos sve većoj migraciji iz sela u grad, odlučuju da ostanu na svom imanju i u seoskoj sredini. Igor Vrbljanac (24) iz Novih Kozaraca, sela u blizini Kikinde, odlučio je da se posveti poljoprivredi, da nastavi stopama svojih predaka koji su vredno i marljivo obrađivali plodnu banatsku zemlju.

Ovaj mladi poljoprivrednik redovan je student na Fakultetu za zaštitu životne sredine u Novom Sadu. Pored obaveza i ispita, Igor postiže da radi i u polju:

– Posle završenog fakulteta planiram da se potpuno posvetim poljoprivredi i da proširim proizvodnju koliko je to moguće. Smatram da ko je god u prilici trebalo bi da se posveti poljoprivredi. Svako ko ima malo parče zemlje može da pokuša – kaže nam Igor.

Na pitanje šta misli o sve većoj migraciji svojih vršnjaka koji iz sela većinom odlaze u gradove, Igor kaže da će se mladi uskoro sve više okretati selu.

– Vojvodina je bogata plodnom zemljom i ne postoji veće bogatstvo od zemlje koja može da vam donese dobar prinos. Zato nema potrebe da bežite u grad – poručuje.

Igor kaže da je poljoprivredu zavoleo još u detinjstvu, kao mali često se igrao sa tarktorima, odlazio u polja i još tada je znao da će njegova životna profesija biti usmerena ka prirodi.

– To je radio moj deda, moj otac radi, a ja sam sve naučio od njih. Obrađujemo oko 100 jutara zemlje koja se nalazi u okolini našeg sela – kaže nam vredni mladić.

Prema statistici, u Srbiji se svega 3 odsto mladih bavi poljoprivredom, dok je u Evropskoj uniji taj broj čak utrostručen.

Znanje koje stiče na fakultetu sigurno će mu pomoći u ratarstvu, jer kada se spoji iskustvo sa teorijom dolazi do uspeha u ovom poslu.

– Poljoprivredom se nije lako baviti. U sezoni rad na njivi podrazumeva i po deset sati. Kada su najviše temperature, vi morate da odradite posao, biljka ne može da čeka.

Od poljoprivrede se može lepo i pristojno živeti, samo je potrebno raditi, tvrdi Igor.

– Ukoliko radite kvalitetno i sa kvalitetnom mehanizacijom prinosi neće izostati. Potrebno je biti u kontaktu sa stručnjacima, institutima i sa poljoprivrednim stanicama. Mi redovno radimo analizu zemljišta, pratimo tehnologiju i preporuke koje dobijamo iz Poljoprivredne stručne službe – objašnjava.

 

(Dijaspora.news/telegraf.rs)

 

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top