All for Joomla All for Webmasters
Hrvatska

Hrvatski policajci tuku migrante koji ilegalno pređu granicu, pa ih samo gurnu nazad u Srbiju!

Mladić iz Avganistana pre dva dana ilegalno je prešao granicu i ušao u Hrvatsku. Umesto dokumenata za traženje azila, tvrdi, od hrvatske policije dobio je batine

Migranti koji se vraćaju iz Hrvatske potvrdili su da im hrvatska policija uskraćuje pravo da traže azil i nasilnim putem ih vraća nazad u Srbiju, piše N1.

Mladić iz Avganistana pre dva dana ilegalno je prešao granicu i ušao u Hrvatsku. Umesto dokumenata za traženje azila, tvrdi, od hrvatske policije dobio je batine.

– Kad smo prešli granicu, hodali smo još neka 3-4 sata pre nego što nas je policija uhvatila. Vratili su nas nazad do granice i tu počeli da nas tuku palicama. Bilo je okrutno. Tražili smo papire kako bismo mogli da zatražimo azil, ali su nam samo rekli: nema azila za vas – kaže Vahidula, izbeglica iz Avganistana.

Mladić Ašraf je takođe umesto azila dobio batine od hrvatskih policajaca.

– Čim smo prešli u Hrvatsku, policija nas je uhvatila i počela da nas tuče, jednog momka su i onesvestili. Samo su nas gurnuli nazad u Srbiju, nikakvih procedura tu nije bilo – priča Ašraf.

U hrvatskom MUP-u kažu da će navodi o korišćenju prekomerne sile biti ispitani, ali odlučno odbacuju mogućnost da se radi o organizovanom delovanju. Tvrde da informacije o prebijanjima nisu dobili od srpskih zvaničnika, već samo nevladinih organizacija.

U međunarodnim humanitarnim organizacijama, poput Lekara bez granica i Lekara sveta kažu da ovakvi navodi nisu novost; samo u poslednjih 10 dana dobili su ukupno 33 prijave slučajeva nasilja koje se pripisuju hrvatskoj policiji.

– Prijavljeni slučajevi prate isti obrazac koji smo mogli da vidimo i u decembru i januaru – prebijanje drvenim štapovima i granama, šutiranje i pesničenje, uništavanje telefona i pljačkanje. Osuđujemo ovo navodno nasilje, podvlačeći da ono ni u kom slučaju ne sme biti korišćeno kao način odvraćanja ljudi koji traže zaštitu – navodi Stefan Moasan, šef misije Lekara bez granica.

(Dijaspora.news/telegraf.rs)

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top