All for Joomla All for Webmasters
Hrvatska

HRVATSKA U PANICI: Ako se nastavi trend smanjenja stanovništva, biće ih duplo manje od SRBA

Ukoliko se nastave postojeći trendovi izumiranja i iseljavanja stanovništva, Hrvatska bi za deset godina mogla pasti na tri miliona stanovnika, a u idućih pet do deset godina mogli bi se urušiti penzijski, zdravstveni i obrazovni sistem, te sistem radne snage, što su temelji svake države, upozorio je u Osijeku hrvatski demograf Stjepan Šterc.

Na okruglom stolu “Buđenje ili svi u Dablin”, u organizaciji Instituta za društvena istraživanja “Ivo Pilar” i Institut za evropske i globalizacijske studije (IEGS), Šterc je ocijenio kako je stanje gore od onog što on obično govori u javnosti, jer osim iseljavanja zabrinjavaju i stope mortaliteta, zbog čega sve nadležne državne i lokalne institucije trebaju početi donositi strateške odluke u tom području.

Podsjetio je na primjer Irske, koja je prije 35 godina, pala na 2,8 miliona stanovnika, da bi postepeno izašla iz problema razvijajući djelatnosti u skladu sa vlastitim potencijalima i koristeći intelektualno-razvojne spoznaje svog iseljeništva te danas ima najmlađu populaciju u Evropi.

S progresivnom ekonomijom, Šterc smatra kako se taj model može primijeniti i u Hrvatskoj, ali se mora promijeniti način odlučivanja i upravljanja zemljom.

“Mora se shvatiti da je to strateško pitanje, pitanje opstanka države i temelj nacionalne sigurnosti te odlučiti koje se stavke moraju ukloniti iz proračuna, a njihova sredstva preusmjeriti na rješavanje ove problematike”, poručio je istaknuti hrvatski demograf Stjepan Šterc.

Voditelj osječkog Područnog centra Instituta “Ivo Pilar” Miljenko Brekalo ocijenio je da će savremeni trendovi iseljavanja, ne samo iz Slavonije, nego i iz drugih hrvatskih krajeva, imati posljedice za penzijski sistem, uzrokovaće smanjenje broja fiskalnih obveznika, a već sada je vidljiv nedostatak radne snage, posbno stručne.

Smatra da će za zaustavljanje takvih trendova državna i lokalna vlast morati pokrenuti investicijske cikluse, koji će omogućiti ostanak stanovništva ili povratak onih koji su otišli, jer ćemo, ako se to ne zaustavi, imati i sigurnosni problem, odnosno “pustu zemlju, bez ljudi”.

(Dijaspora.news/nezavisne)

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top