All for Joomla All for Webmasters
Hrvatska

HRVATSKA: Prelijepili spomen-tablu u Jasenovcu na kojoj piše “Za dom spremni”

nicijativa mladih za ljudska prava jutros je prelijepila spomen-tablu na kojoj je istaknut pozdrav “Za dom spremni” u Jasenovcu, ističući da su to učinili zbog neadekvatne reakcije insitucija.

U saopštenju za javnost i pismu upućenom HOS-u, koji je postavio spornu tablu, Incijativa mladih ističe da su prelijepili tablu “u cilju obrane temeljnih vrijednosti Hrvatske, u izostanku adekvatne reakcije institucija vlasti u zemlji”.

“Na ploči je istaknut tekst ‘Za dom spremni’ koji, kao što je to potvrdio i Ustavni sud Hrvatske, predstavlja manifestaciju rasističke ideologije i veliča fašistički režim NDH”, ističe se u saopštenju.

Podsjećaju da je, raspravljajući o ovoj tabli, nadležni odbor zaključio da takav tekst vrijeđa žrtve i da je potrebno preduzeti nužne radnje kako bi se ploča uklonila.

“Budući da Vlada Andreja Plenkovića nije do danas poduzela nikakve značajne radnje i nije pokazala niti minimum političke hrabrosti u zaštiti vrijednosti temeljnih načela Hrvatske, Inicijativa je, bez oštećenja ploče istu prekrila pismom članovima udruženja koje je ploču i postavilo”, kaže se u saopštenju, prenijela je regionalna televizija N1.

U pismo HOS-u navode da je Hrvatska svojim Ustavom utemeljena kao socijalna država koja svim svojim građanima jemči građanska i ljudska prava, a čije su institucije utemeljene na demokratskim načelima.

“Poštovani, vi ste ovom svojom pločom, odnosno isticanjem simbola mržnje, stali protiv temeljnih postulata naše zajedničke države. Nadalje, možda nenamjerno, ali iskoristili ste svoje poginule time što ste njihove smrti instrumentalisali za promociju nastojanja suprotnih ustavnim načelima Hrvatske. I još ste to učinili na način kojim relativizirate i zapravo ismijavate žrtve ustaškog fašističkog terora koji je baš ovu zemlju ovdje natopio njihovom krvlju”, navodi Inicijativa u pismu HOS-u.

 Naglašavaju da je “sramotno i obeshrabrujuće” odsustvo adekvatne reakcije nosilaca vlasti i institucija, koji su dužni,da sankcionišu takva nastojanja.
Dijaspora.news
Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top