All for Joomla All for Webmasters
Hrvatska

HRVATI PROTIV SPOMENIKA SRPSKOM HEROJU

Srpski ambasador pozvan na konsultacije u hrvatsko Ministarstvo spoljnih poslova zbog odluke Vlade u Beogradu da podigne spomenik majoru Tepiću

Ministarstvo spoljnih poslova Hrvatske pozvalo je ambasadorku Srbije u Zagrebu Miru Nikolić na konsultacije, zbog odluke Vlade Srbije da podigne spomenik narodnom heroju Milanu Tepiću. Ovo je za Telegraf.rs potvrdio državni sekretar Ministarstva spoljnih poslova Srbije Ivica Tončev.

Odluka Vlada Srbije, da se narodnom heroju Milanu Tepiću podigne spomenik na teritoriji gradske opštine Savski venac, povodom obeležavanja 25 godina od njegove pogibije, naišla je na osudu hrvatske javnosti, a očigledno sada i na reakciju tamošnjeg Ministarstva spoljnih poslova.

Oni su, naime, pozvali našeg ambasadora na konsultacije. Da je ambasadorka Srbije u Hrvatskoj Mira Nikolić pozvana na razgovor potvrdio nam je državni sekretar Ministarstva spoljnih poslova Srbije Ivica Tončev.

Prethodno je premijer Aleksandar Vučić na mitingu SNS u Mladenovcu izjavio da je dobio informacije od srpskog Ministarstva spoljnih poslova da su, kako je rekao, hrvatski prijatelji tražili od našeg ambasadora u Zagrebu da dođe, valjda zbog tog što podižemo spomenik narodnom heroju Milanu Tepiću.

Vučić je ovom prilikom poručio i da će spomenik biti podignut, kao što je i podignut spomenik Gavrilu Principa, a planiran je i spomenik Stefanu Nemanji.

nače, u hrvatskoj javnosti je odluka Vlade Srbije o podizanju spomenika Tepiću oštro dočekana. Hrvatska nevladina organizacija Dokumenta – Centar za suočavanje sa prošlošću osudila je tu odluku, jer je, po njima, odgovoran za stradanje 11 hrvatskih vojnika.

Podsećamo, 29.septembra 1991. godine Tepić je poginuo u Bedeniku kod Nove Rače, ne želeći da neprijatelju prepusti oružje kojim bi ubijao njegove vojnike.

Major Milan Tepić digao je u vazduh vojno skladište i sebe, a ovo delo su mnogi uporedili sa sličnim potezom resavskog vojvode Stevana Sinđelića.

Predsedništvo SFRJ je 19. novembra 1991. godine Ordenom narodnog heroja Jugoslavije posthumno odlikovalo majora Milana Tepića za „izvanredan podvig u borbi protiv neprijatelja prilikom njihovog napada na kasarnu JNA u Bjelovaru” i proglasilo ga narodnim herojem Jugoslavije.

(Dijaspora.news/telegraf.rs)

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top