All for Joomla All for Webmasters
Hrvatska

Hrvati otimaju: Hoće natrag 1.000 srpskih ikona koje su spasene i prenete u Srbiju za vreme “Oluje”!

Ovo neprocenjivo kulturno blago, koje je bilo u veoma lošem stanju, u međuvremenu je restaurirano u radionicama institucija Srbije, a danas je smešteno u Riznici Muzeja Srpske pravoslavne crkve

Iako do danas nema traga o oko 7.000 vrednih srpskih ikona nestalih u Hrvatskoj tokom rata, ta zemlja traži da joj Srbija vrati oko 1.000 srpskih ikona spasenih od ratnog vihora samo zahvaljujući tome što su pre akcija “Bljesak” i “Oluja” prenete u Srbiju. Da li im ovo treba dozvoliti? Čitajte u nastavku teksta koji su njihovi, a koji argumenti Srbije.

Ovo neprocenjivo kulturno blago, koje je bilo u veoma lošem stanju, u međuvremenu je restaurirano u radionicama institucija Srbije, a danas je smešteno u Riznici Muzeja Srpske pravoslavne crkve (SPC) u Sremskim Karlovcima.

Upravnik Arhiva Srpske nauke i umetnosti u Sremskim Karlovcima, istoričar Žarko Dimić rekao je da je neverovatna već i sama pomisao da bi ikone trebalo da budu vraćene hrvatskoj državi, jer su one vlasništvo SPC i srpskog naroda.

– Znači sada bi trebalo da vratimo svetinje koje su jedva spasene, a da pritom Hrvatska nije ništa učinila da popravi ono što su njene jedinice uništile, čak ni da popiše tu štetu, što predstavlja ogromnu evropsku sramotu. To bi bilo kao da dajemo jagnjad da ih čuvaju vukovi – kaže Dimić.

On naglašava da je u ratnom pogromu u “Bljesku” i “Oluji” devastirano više od 200 pravoslavnih crkava, a 75 uništeno ili spaljeno.

Dimić napominje da se nigde ne naziru razmere stradanja rukopisa iz 15, 16. i 17. veka i bogoslužbenih knjiga, a da “bečki sajmovi antikviteta danas vrve od srpskih ikona i srpskih rukopisnih i bogoslužbenih knjiga”.

On podseća da su Hrvati još u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj izvršili kulturni genocid nad srpskim narodom u Karlovcima i Sremu, i navodi da su u Drugom svetskom ratu devastirali i opljačkali jednu od najznačajnijih biblioteka na Balkanu – Patrijaršijsku biblioteku, a njenih 20.000 knjiga na srpskom i drugim jezicima odnijeli u Zagreb.

U Karlovačkoj gimnaziji ustaše su uništile cijelu zbirku slika – dela Uroša Predića, Pavla Čortanovića, Zaharija i Jakova Orfelina…, kao i biblioteku Karlovačke gimnazije i Prvog srpskog sokolskog društva, opljačkali su Seminariju bogoslovije, biblioteku bogoslovskog društva “Sloga”, knjige i slike Srpske karlovačke čitaonice…srpske manastire na Fruškoj Gori.

Dimić je ubeđen da je namera današnje hrvatske države, kao i u vreme Nezavisne Države Hrvatske, da stvori hrvatsku pravoslavnu crkvu koja će potraživati imovinu SPC.

To će po njemu, verovatno, biti sledeći pokušaj, a “da bi se hrvatska pravoslavna crkva pokazala u što boljem svetlu, potrebne su joj vrhunski vredne ikone”.

– Mislite li da su Hrvati daleko od toga da od imovine SPC i srpskog naroda počnu da grade muzeje i riznice, kao što to pokušavaju Albanci na Kosovu – rekao je Dimić.

ŠTA MISLITE, DA LI TREBA VRATITI HRVATIMA SRPSKE IKONE? ODGOVORE OSTAVITE U KOMENTARIMA.

(Dijaspora.news/telegraf.rs)

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top