All for Joomla All for Webmasters
Hrvatska

Hrvati oskrnavili srpsku svetinju: Na tek obnovljenoj pravoslavnoj crkvi ispisali “HDZ” (FOTO)

Sve su to poruke Srbima da nisu poželjni u Hrvatskoj

Na svim stranama tek okrečene i obnovljene pravoslavne crkve Svetog Georgija u mestu Žegar u severnoj Dalmaciji velikim slovima ispisano je “HDZ“.

Predsednik Dokumentaciono-informacionog centra “Veritas” Savo Štrbac rekao je Srni da je ovo još jedna u nizu provokacija u poslednje vreme u Žegaru, koje je bilo čisto pravoslavno selo i u kojem ni danas nema drugih nacionalnosti, posebno ne Hrvata.

– Za HDZ ne mogu reći da je ustaški simbol, ali odakle u pravoslavnom selu, na pravoslavnom groblju, na pravoslavnoj crkvi, ako nije provokacija? Kada se kaže HDZ Srbi to shvataju kao ustašku poruku, kao i onu “Za dom spremni”. Mnogi ne prave razliku – kaže Štrbac.

On je podsetio da je u poslednje vreme bilo mnogo provokacija kao što je odlazak Hrvata u Blajburg pod pokroviteljstvom Sabora, zatim u nedelju, za vreme održavanja lokalnih izbora, odlazak celog rukovodstva Hrvatske, na čelu sa predsednikom države, na misu u čast Alojziju Stepincu.

– Sve su to poruke Srbima da nisu poželjni u Hrvatskoj. To se posebno uklapa u rigorozno provođenje zakona o prebivalištu i nezakonito brisanje Srba iz prebivališta – ukazuje Štrbac.

Kada je reč o brisanju Srba iz prebivališta, Štrbac je naveo da je, prema podacima iz Hrvatske, najmanje 67.000 izbrisanih, čime nisu obuhvaćena sva područja Hrvatske, već 11 županija.

Srba ima i u ostalom delu Hrvatske i Zagrebu, što znači da može biti da je taj broj mnogo veći

rekao je Štrbac.

On kaže da se sa tim mogu povezati i pozivi Srbima u poslednje vreme da sami odvoze materijal od svojih srušenih kuća u ratu, kao i obaveštenja na grobovima na kninskom groblju u kojima se navodi da se grobnice smatraju napuštenim jer se vlasnici nisu javili i nisu platili naknadu za održavanje grobnog mesta.

– S jedne strane Hrvati se, kada pozivaju vlasnike porušenih kuća i preko napuštenih grobnica, ponašaju kao da rata nije bilo i da su ljudi otišli svojom voljom, dobrovoljno, u Australiju, Ameriku, Srbiju, a, sa druge strane, imamo ovakve poteze kao što su odlazak u Blajburg, na misu Stepincu i ova oznaka HDZ, kao i drugi ustaški simboli – rekao je Štrbac.

(Dijaspora.news/telegraf.rs)

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top