All for Joomla All for Webmasters
Biznis

Hrvati kupili Crnogorski Telekom za 123,5 miliona evra

Hrvatski telekom (HT) potpisao je danas ugovor sa Mađar Telekomom o kupovini 76,53 posto udela u kompaniji Crnogorski Telekom za 123,5 miliona evra.

Kako javlja Večernji list, radi se o najvećoj akviziciji HT-a do sada, odnosno prvom velikom koraku u realizaciji strategije širenja Hrvatskog telekoma i njegovog pozicioniranja kao vodećeg telekom igrača u regionu.

Zaključenje transakcije se očekuje do kraja januara 2017. godine.

Kako kažu u HT-u, ova akvizicija će omogućiti izlazak na crnogorsko tržište hrvatskom telekom operateru, njegovim dobavljačima i drugim kompanijama iz HT grupe, čime se stvaraju pretpostavke i promoviše izvoz hrvatske robe i usluga u Crnu Goru.

Pri tome, širenje HT-a koji direktno i indirektno generiše preko 3,0 odsto hrvatskog BDP-a, u konačnom ishodu će imati pozitivan učinak na ekonomsku aktivnost, zaposlenost i prihode države od poreza u Hrvatskoj, dodaje Večernji list.

Crnogorski Telekom je najveća telekomunikaciona kompanija u Crnoj Gori, koja pruža kompletan spektar fiksnih i mobilnih usluga. U prvih devet meseci 2016, kompanija je ostvarila prihode od 69,4 miliona evra. Na kraju trećeg kvartala imali su 368,6 hiljada mobilnih korisnika i bili drugi igrač na tržištu, sa 32 odsto korisničke baze u mobilnoj telefoniji, gde su im najveći konkurenti Telenor i M:Tel.

Sa 140,3 hiljade korisnika u fiksnoj telefoniji, Crnogorski Telekom ima 93,6-procentni udeo na tržištu fiksne telefonije. Takođe broji 73,1 hiljadu korisnika širokopojasnog interneta, kao i 60,1 hiljadu IPTV korisnika. Krajem 2015. godine u kompaniji je radilo 588 zaposlenih, dodaje se u tekstu.

Dijaspora.news

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top