All for Joomla All for Webmasters
Bosna i Hercegovina

DODIK NAJAVIO: Možda ćemo ponovo formirati Vojsku RS

 Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik najavio je danas u Brčkom mogućnost da Republika Srpska raskine sporazum u formiranju Oružanih snaga BiH, i ponovo formira vlastitu vojsku.

Dodik je rekao da će RS “sada razmišljati na koji način i uz koje procedure da prekine taj sporazum i da se vrati na prvobitni Dejtonski dogovor koji podrazumeva da Republika Srska ima svoju vojsku”.

– Znam da postoji mnogo problema u vezi s tim, i da to neće biti lako, ali moramo napraviti prvi korak. Okupiću ovih dana političare u RS i predstavnike institucija da bismo se dogovorili da li je sada politički korisno, potrebno i moguće da podnesemo zahtev za prekidanje sporazuma o uspostavljanju vojske i da se Republika Srpska isključi iz tog sporazuma, što znači da nema ni Oružanih snaga BiH – rekao je Dodik novinarima u Brčkom.

Po njegovim rečima, Republici Srpskoj nisu potrebne Oružane snage BiH, koje su, kako je ocenio, neprijateljske prema Republici Srpskoj.

– Na ovaj način se ruše temelji Oružanih snaga BiH koje nisu oružane snage (bošnjačkog člana Predsedništva BiH) Bakira Izetbegovića, jer kada su stvarane rečeno je da će srpski sastav, pored uloge vojnih jedinica, imati i ulogu obeležavanja svih važnih datuma za Vojsku Republike Srpske i za RS – kazao je Dodik.

Dodik smatra da je bilo veoma iznenadjujuće delovanje komandantkinje Štaba NATO u BiH Žizel Vilc, koja je ocenila da bi učešće OS BiH u proslavi 9. januara, Dana RS, bilo nezakonito, jer je Ustavni sud obeležavanje Dana RS na taj dan proglasio neustavnim.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Doik je ocenio da je delovanjem Žizel Vilc “ukinuto ionako krhko i gotovo minimalno poverenje u Republici Srpskoj u NATO”.

Reforma odbrane u BiH završena je 2005. godine, kada su i formirane OS BiH, u koje su ušle tri vojne komponente u BiH – ; Vojska RS, HVO i Armija BiH.

Dodik je danas u Brčkom, povodom Dana RS, položio venac na Spomenik srpskim braniocima tog grada.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

On je naveo da je RS za mir i saradnju s drugima, ali da nije spremna na kompromise kojima se na bilo koji način umanjuje značaj Republike Srpske.

Dodik je još rekao da je “smešno” pozivanje medjunarodnih predstavnika u BiH na pravnu državu u pogledu osporavanja 9. januara kao Dana Republike Srpske, ocenivši da je to poziv da se poštuju “izmišljene političke odluke skovane u Sarajevu”.

Visoki predstavnik u BiH Valentin Incko je danas izjavio da, ako se utvrdi da je tokom jučerašnje proslave u Republici Srpskoj došlo do kršenja Ustava i zakona Bosne i Hercegovine, Tužilaštvo BiH treba da reaguje po službenoj dužnosti.

Dijasporea.news/Beta

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top