All for Joomla All for Webmasters
Aktuelno

Hrvati kopiraju Srbe: Planiraju da izgrade SPLIT NA VODI

Hrvati planiraju da igrade svoj “Split na vodi”, pa će ovaj grad napokon rešiti svoj “hronični nedostatak”, a to je šetalište uz more, piše Tportal.

U planu je gradnja šetališta dugog 1.500 metara, luke sa novih 700 veza – 400 komunalnih i 300 komercijalnih – zatim velikog olimpijskog kampa i budućeg centra hrvatskog jedrenja kao i niza drugih morskih sadržaja.

Između ostalog, akvarijum površine 10.000 kvadrata, koji bi po tom kriterijumu spadao među najvećim u Evropi, u rangu onoga u Kopenhagenu, prenosi hrvatski Tportal.

Skupština Splitsko-dalmatinske županije je područje između zona Duilovo i Stobreč proglasila “lukom od županijskog značaja”, odnosno definisala je prostor u kom će se odvijati investicija.

U idućim mesecima se očekuje saglasnost šest različitih ministarstava i vlade, nakon čega sledi izrada različitih studija i planske dokumentacije, kao i sprovođenje konkursa. To će, procenjuje se, ukupno potrajati do dve i po godine.

Kako prenosi Tportal, projekat neće biti nuđen investitorima ili potencijalnim koncesionarima, nego će njegov jedini nosilac biti Lučka uprava Splitsko-dalmatinske županije. Time su demantovane i spekulacije u Hrvatskoj da se Žnjan ovih dana “čisti” kako bi se oslobodio prostor za strane ulagače.

Foto: Wikipedia/DIREKTOR

Potez između Duilova i Stobreča danas je zapušten i mahom nepristupačan. U prostornim planovima njegov priobalni deo definisan je kao zelena zona zbog konfiguracije terena i prirodnog strmog grebena koji bi takav trebao da ostane jer će se osim četrdesetak metara širokog nasutog pojasa, na kom će se nalaziti saobraćajnica, šetalište i park, svi sadržaji nalaziti na samom moru.

– Cilj je uređenje javnih sadržaja, svojevrsni morski grad koji će živeti tokom cele godine. I da, Lučka uprava biće jedini investitor u ovom projektu, koji će se protezati na ukupno 900.000 kvadratnih metara – rekao je direktor Lučke uprave Domagoj Maroević.

Jedan od osnovnih preduslova jeste dubina mora, a na ovom potezu ona iznosi tek šest do osam metara čak i na petstotinak metara udaljenosti od obale, što investiciju čini znatno realnijom.Upravo negde do te granice protezaće se morski sadržaji.

Foto: Wikipedia/Airin

– Imali smo neke svoje zamisli kako bi sve zajedno trebalo da izgleda, međutim odlučili smo se za javni i međunarodni urbanističko-arhitektonski konkurs u koji ćemo uložiti oko milion kuna. Procenili smo da je ovde moguće ostvariti ambiciozniju arhitekturu, pogotovo za budući akvarium i jedriličarski park – rekao je Maroević.

Ova dva sadržaja namerava da kandiduje za finansiranje iz evropskih fondova, čime bi se dodatno olakšalo uređenje sadržaja koji Splitu hronično nedostaju – šetalište uz more, a pogotovo komunalne veze za brodove, prenosi Tportal.

Foto: Flickr/Elena

U idućoj fazi, nakon što Vlada i ministarstva očekivano potvrde osnivanje novog lučkog područja, sledi definisanje projektnog zadatka kao i samih sadržaja koji će se ovde nalaziti. To uključuje i plaže, a moguće i naučne i kulturne centre, prostor za različite zbirke i muzeje pomorske tematike…

Uglavnom, arhitektima koji se prijave na konkurs ostaviće se poprilična mogućnost kreacije, a zatim su na redu različite analize opravdanosti i analize uticaja na okolinu, kao i dopune prostornih planova.

dijaspora.news/Tportal

 

Click to comment

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top