All for Joomla All for Webmasters
Hrvatska

Hrvati hoće da ukinu Srbima jedino pravo od kog im zavisi opstanak

– Inicijativa je na tragu širenja atmosfere netolerancije, drsko pokušava da zaustavi ne samo obaveze Hrvatske iz Sporazuma o pridruživanju EU, nego i međudržavne sporazume sa Italijom i Mađarskom – navodi se u saopštenju

Inicijativa hrvatskih desničara o izmeni izbornog zakona koji ukinuo obavezni broj poslanika i reda manjinskih zajednica u Saboru, pokrenuta nakon izmeštanja spomen ploče HOS iz Jasenovca u Novsku, antidemokratska je i šteti nacionalnim manjinama.

To je zaključeno na konsultacijama Kluba zastupnika Građansko-liberalnoga saveza (GLAS), Hrvatske stranke penzionera (HSU) i Klub zastupnika nacionalnih manjina.

Pokretanje inicijative je prvi spomenuo Ante Ðapić, bivši predsednik Hrvatske stranke prava, a u tome mu se priključila potom predsednica udruženja U ime obitelji Željka Markić.

Oni smatraju, naime, da vlast u Hrvatskoj ne treba ni u jednom trenutku da zavisi od glasova manjina i da bi zatro trebalo menjati izborni zakon u više tačaka, a posebno u delu koji reguliše pitanje broja zastupnika u Saboru iz reda manjnskih zajedica, preneli su hvatski mediji.

Ðapić i Markićeva smatraju da bi o tome trebalo da se izjasne građani na referendumu, a zajednička ocena zastupnika dva kluba je da je reč o izrazito štetnoj inicijativi koja je po svojoj suštini antidemokratska i cilj joj je grubo narušiti stečena prava pripadnika nacionalnih manjina u Hrvatskoj.

– Inicijativa je na tragu širenja atmosfere netolerancije, drsko pokušava da zaustavi ne samo obaveze Hrvatske iz Sporazuma o pridruživanju EU, nego i međudržavne sporazume sa Italijom i Mađarskom – navodi se u saopštenju, koje je potpisala predsedica Kluba zastupnika GLAS-a i HSU-a u Hrvatskome saboru Anka Mrak-Taritaš.

Zanimljivo je, navodi se, da je “ovaj pokušaj degradacije prava nacionalnih manjina u Hrvatskoj stiže iz redova hrvatske desnice usred kampanje evropske građanske inicijative Minority Safepack koja širom EU nastoji prikupiti milion potpisa da bi Evropska komisija pristupila uvođenju jedinstvenih zakonskih standarda zaštite prava nacionalnih manjina i manjinskih jezičnih zajednica obaveznih za sve zemlje članice”.

Ističe se da su dva zastupnika dogovorila da će i dalje koordinirano delovati da bi se postiglo šire društveno razumevanje ovoga problema i preduzele konkretne akcije kako bi se suprotstavili referendumskoj inicijativi koju predvode Željka Markić i Anto Ðapić.

(Dijaspora.news/telegraf.rs)

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top