All for Joomla All for Webmasters
Aktuelno

HOROR: Kad bi pakle cigareta u Srbiji izgledale kao u Hrvatskoj, batalili biste pušenje MOMENTALNO (FOTO)

Na kutijama cigareta U Hrvatskoj nalaze se veoma uznemirujuće slike na kojima su, na primer, umirući ili pacijenti u teškom stanju, ima i fotografija na kojima se vidi iskašljavanje krvi, obolelih pluća od kancera….

U borbi protiv duvanskog dima, Hrvatska je otišla korak dalje u odnosu na Srbiju! Cigarete na hrvatskom tržištu već se prodaju u paklicama čiji dezen nije nimalo prijatan za oko a koji maltene svakog pušača može da natera da se zapita da li mu ovaj porok uopšte treba.

Na kutijama cigareta kod komšija nalaze se veoma uznemirujuće slike na kojima su, na primer, umirući ili pacijenti u teškom stanju, ima i fotografija na kojima se vidi iskašljavanje krvi, obolelih pluća od kancera….

Na njima su i direktna upozorenja od kojih bolesti mogu da obole uživaoci duvanskog dima. Pored kancera, pušači se upozoravaju na moždani udar, srčana oboljenja…

Ovakve paklice uskoro bi trebalo da se uvedu i u Srbiji. Najpre bi trebalo da se usvoji odvano završen nacrt Zakona o izmeni i dopuni zakona o zaštiti stanovništva od izloženosti duvanskom dimu koji predviđa da se pušenje u potpunosti zabrani u ugostiteljskim objektima i svakom zatvorenom radnom i javnom prostoru.

Pored toga, u skorijoj budućnosti, kako najavljuju borci protiv duvanskog dima u Srbiji, trebalo bi da uvedemo i slikovna upozorenja na paklicama cigareta, ali i da povećamo cene duvanskih proizvoda.

Inače, osim uznemirujućih fotografija, Hrvatska koja je u samom evropskom vrhu po broju pušača, pušenje pokušava da smanji i cenom cigareta, koje su od početka 2017. godine poskupele za još jednu kunu. Najjeftinije sada koštaju 21 kunu u Hrvatskoj.

Najskuplje cigarete na svetu trenutno su na Novom Zelandu, gde kutija košta čak 90 kuna. Unutar Europske unije, cigarete su najskuplje u Švedskoj gde su 48 kuna. Najjeftinije su u Srbiji i BiH.

Duvanski dim sadrži više od 7.000 hemijskih materija, od čega su preko 70 kancerogene.

(Dijaspora.news/telegraf.rs)

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top