All for Joomla All for Webmasters
Hrvatska

BIVŠI HRVATSKI OFICIR POMAŽE ŽRTVAMA OLUJE: Naslednici ubijenog Srbina dobijaju odštetu od Hrvatske

Novac ne vraća iz mrtvih, niti može da ublaži bol, ali oko 108.000 evra (800.000 kuna) koje će Republika Hrvatska isplatiti udovici i ćerkama Janka Ćakića kao odštetu za njihovog ubijenog supruga i oca, korak je prema pravdi za sve civilne žrtve onih koji su u uniformama Hrvatske vojske nakon Oluje pljačkali i ubijali starce srpske nacionalnosti i palili njihove domove.

Pripadnik 15. domobranske Zvonimir Lasan Zorobabel ubio je 20. avgusta 1995, deset dana nakon završetka Oluje, u selu Zečevo nedaleko od Kistanja, Janka Ćakića, njegovo telo odvukao u kuću i potom zapalio kuću. Zorobabel je osuđen na šest godina za obično ubistvo, a ne za ratni zločin, ali ga je nakon tri godine izdržavanja kazne Tuđman amnestirao.

Ćakićeva udovica Biserka kaže kako dan-danas s prozora gleda ostatke spaljene kuće koji su godinama sakrivali posmrtne ostatke njenog muža.

“To je tužno meni da budem ovde u kuhinji i gledam ovo mesto gde se to dogodilo. Tuga mi je svaki čas, svaki minut. To je veliki meni bol, veruj mi.“

Otkrivanje i procesuiranje ratnih zločina službeno je visoko na listi prioriteta hrvatskih istražnih i pravosudnih organa, ali ono ima svoje plime i oseke, pa je pomoć angažovanih pojedinaca uvek dobrodošla.

Jedan od njih je penzionisani oficir Hrvatske vojske Ivica Bačić koji je pomogao u pronalaženju tela, prikupljanju podataka o okolnostima zločina i pomaganju porodici da sudskim putem utvrdi odgovornost države za smrt njihovog oca i supruga.

“Porodica Ćakić je do mene došla tako što je čula da sam pomagao proteranim Srbima. Nije mnogo prošlo, a ja sam 2015. godine kod Zadra pronašao telo pokojnog Ćakića, identifikovali smo ga i potom dostojno sahranili u porodičnu grobnicu. Zatim sam pronašao presudu i dokumentaciju o ubistvu, za koju je hrvatski vojnik Zvonimir Lasan Zorobabel dobio šest godina zatvora. Podneli smo tužbu protiv Republike Hrvatske i za dve godine postupak je završen”.

On naglašava da familiji Ćakić niko ne može da vrati muža i oca, i da je ovo je najmanja satisfakcija koju mogu da dobiju.

U presudi Osnovnog suda u Šibeniku, koju je potvrdio Županijski sud u Bjelovaru, zaključeno je da je zločin učinjen na prostoru na kom nesporno više nije bilo vojnih akcija. Time su ispunjene pretpostavke da država odgovara za “štetu prouzrokovanu” smrću Janka Ćakića. Hrvatska je na sudu pokušala da se izvuče tvrdeći da je nastupila zastara potraživanja, ali je taj argument odbijen.

(Dijaspora.news/Slobodna Evropa)

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top