All for Joomla All for Webmasters
Aktuelno

Govorili su da je “KLOVN”, a sada od njega strahuje CELA EVROPA

Porazu na referendumu u Italiji verovatno se najviše obradovao Bepe Grilo. Populistički pokret “Pet zvezdica” koji Grilo predvodi, u poslednjim anketama vodi kao najpopularnija politička opcija u Italiji, a ostavka Matea Rencija mogli bi da im bude vetar u leđa.

Ko je Bepe Grilo?

 Grila, nekadašnjeg TV voditelja i komičara (mnogi su ga nazivali “klovnom” a ne političarem), u italijanskim medijima brzo su prozvali novim Berluskonijem kada se pre nekoliko godina upustio u politiku, prvenstveno zbog kontroverznih izjava. Međutim, Grilo je zapravo bio veliki kritičar Berluskonijevog načina vladavine. Barem javno. Mediji su pisali da da između njih postoje poslovne veze, ali to nikada nije dokazano.

Njegovi nastupi su često kontroverzni i zapaljivi, ali očigledno je sve veći broj Italijana spreman da mu da svoj glas. Grilo u obraćanjima govori da je Italija u teškim ekonomskim i društvenim problemima, ali ne nudi rešenje, a pritom obilato koristi psovke.

Foto: Tanjug/AP

– Evropska unija je apsolutno beskorisna tvorevina. Kad bi EU zaista bila unija i zajednica – Grčka ne bi bila u situaciji u kojoj je danas – nedavno je rekao Grilo.

Analitičari ističu da za uspeh pokreta postoje dva razloga: prvi je sposobnost pokreta da privuče glasače i levice i desnice, a drugi je odbijanje koalicije sa drugim partijama, koje smatraju korumpiranim.

Za šta se zalaže Grilo?

Spoljna politika

Bepe Grilo istakao se kontroverznim postupcima u prošlosti. Pružio je podršku bivšem iranskom predsedniku Mahmudu Ahmadinedžadu i optužio „jevrejski lobi“ da cenzuriše istinu o Palestini. Nedavno je pozivao na ukidanje sankcija Rusiji, kao i isključivanje Turske iz NATO.

Referendum o EU

Pet zvezdica u Evropskom parlamentu predstavlja italijansku verziju UKIP-a, britanske nacionalističke stranke koju je do skoro predvodio Najdžel Faraž. Grilo je veliki evroskeptik, ali je posle Bregzita ublažio svoj stav. Dok se ranije zalagao za momentalni izlazak Italije iz Evropske unije, sada najavljuje „samo“ raspisivanje referenduma o ostanku. Ukoliko dođe na vlast, podrazumeva se.

– Neka narod odluči. Ako hoće da mu drugi kroje monetarnu politiku, neka bude. Ali dajmo mu priliku da glasa – rekao je Grilo.

Onlajn demokratija

Foto: Beppe Grillo / Promo

Grilov pokret baziran je na internetu, s obzirom na to da članovi stranke o ključnim pitanjima odlučuju onlajn glasanjem, koristeći partijski softver „Ruso“, nazvan po švajcarskom filozofu Žan-Žak Rusou, ocu direktne demokratije.

Prihodi

Jedno od ključnih obećanja Pet zvezdica jeste garantovan minimalni prihod za svakog građanina Italije koji živi ispod granice siromaštva. U Italiji, drugoj najzaduženijoj zemlji evrozone, taj broj iznosi 11 procenata stanovništva, tvrdi državni statistički biro Istat. Za ovo obećanje Grilo bi iz budžeta morao da izdvoji 15 milijardi evra.

Dijaspora.news Izvor blic.rs

 

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top