All for Joomla All for Webmasters
Aktuelno

VAN DER BELEN JE NOVI PREDSEDNIK AUSTRIJE Ruskog je porekla i evo šta je obećao narodu

Novi austrijski predsednik Van der Belen koji je večeras pobedio na predsedničkim izborima u Austriji političar je sa dugogodišnjim iskustvom koji je u toku kampanje obećao da će biti nadstranački šef države, iako je u trku ušao uz podršku stranke Zelenih.

Rođen je pre 72 godine u Beču, dete je majke Estonke i oca Rusa, a detinjstvo je proveo u austrijskoj pokrajini Tirol.

 Preci po ocu Aleksandera van der Belena su se preselili iz Holandije u Rusiju krajem 17. veka i od 18. veka su živeli u Pskovskoj guberniji.

Njegov otac se rodio u Pskovu, ali je nakon Oktobarske revolucije emigrirao u Estoniju, gde se upoznao sa budućom majkom novog predsednika, te se 1940. preselio u Austriju.

Foto: Tanjug/AP

Foto: Tanjug/AP

Van der Belen je kasno ušao u politiku, najpre je bio član Socijaldemokratske partije (SPO), ali je kasnije prešao u stranku Zelenih, čiji je bio poslanik od 1994.

Nije dugo trebalo da profesor privrede krene da se penje u hijerarhiji Zelenih i, zbog odlične retorike, garnirane humorom, uskoro postane i zvezda te stranke, iako su njegovi stavovi po partijskoj bazi suviše ekonomsko-liberalni.

Foto: Tanjug/AP

Foto: Tanjug/AP

On je 1999. postao i lider Zelenih, a stranku je vodio desetak godina.

Za njegovo vreme Zeleni su ređali izborne uspehe, a kada je 2008. lošije prošao na glasanju nego što je očekivao, predao je kormilo stranke Evi Glavišnig.

Van der Belen je oko sebe okupio značajna imena iz političkog i kulturnog života Austrije koja su podržala njegovu kandidaturu.

Foto: Tanjug/AP

Foto: Tanjug/AP

Svi koji se plaše uspona desnice podržavali su šarmantnog profesora, koji će nakon ove pobede biti jedan od najstarijih predsednika.

Van der Belen se tokom kampanje predstavljao kao kandidat centra nastojeći da privuče građane strahom od desnice.

Foto: Tanjug/AP

Foto: Tanjug/AP

On je u drugom krugu, krajem maja, pobedio tesno, osvojivši 50,3 odsto glasova, ali je ishod galsanja poništio Ustavni sud zbog neregualrnosti oko prebrojavanja glasova pristiglih putem pošte.

Foto: Tanjug/AP

Foto: Tanjug/AP

Aleksander Van der Belen ocenio je da je njegova izgledna pobeda nad protivkandidatom Slobodarske partije Norbertom Hoferom na predsedničkim izborima u Austriji pobeda proevropske Austrije i istakao da će biti predsednik svih Austrijanaca.

– Od početka sam se borio za Austrijanca koji je proevropski orijentisan – rekao je Van der Belen na televiziji.

On je dodao da su njegovoj pobedi doprinele i “stare vrednosti koje je promovisao”, kao što su sloboda, jednakost i solidarnost.

U prvoj izjavi nakon izbora on je saopštio da želi da bude predsednik svih Austrijanaca, i da će prići i glasačima svog protivkandidata Norberta Hofera i njegove Slobodarske partije Austrije (FPO).

Foto: Tanjug/AP

Foto: Tanjug/AP

Cilj mu je, kako je naglasio da građani Austrije tokom vremena kažu “vidi to je naš predsednik”.

Pripremama za mandat na mestu predsednika Austrije on će se posvetiti, kako je njajavio, od iduće nedelje.

– Moj prethodnik Hajnc Fišer će mi u tome sigurno pomoći – uveren je Van der Belen.

(Dijaspora.news/Telegraf.rs/ Tanjug)

 

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top