All for Joomla All for Webmasters
Dijaspora

Genije koji se preselio u vječnost na Božić prije 72 godine: Bez njega ne bi bilo interneta, TV-a, struje, ma, SKORO NIČEG

Sedmog januara, na pravoslavni Božić, prije 72 godine umro je Nikola Tesla, jedan od najvećih umova u istoriji čovječanstva.

Tesla je umro je u snu, u hotelu “Njujorker” na Menhetnu, a vijest je objavljena dva dana kasnije, kada je njegovo tijelo pronađeno u hotelskoj sobi.

Bez Teslinih pronalazaka ne bismo danas imali mobilnu telefoniju i internet, ni radio, ni televiziju, planetarnu elektronsku mrežu, upravljanje na daljinu, helikoptere, fontane, kućne aparate, ali i turbine koje proizvode struju…
Izumio je i obrtno magnetno polje, indukcioni motor…, zvanično je registrovano oko 300 njegovih patenata u 26 zemalja, i to prije nego što je izumio planetarnu razmjenu energije i povezivanje ljudi, a najveći broj pantenata ostvario je u SAD, gde je živio 60 godina.

Po njemu je nazvana jedinica za mjerenje visokog napona i jedinica jačine magnetnog polja, a Teslina zaostavština je 2003. upisana u registar Uneska.
Urna sa Teslinim pepelom postavljena je najprije na groblju u Njujorku, a 1951. prenesena je u Muzej Nikole Tesle u Beogradu.

Spomenici Tesli nalaze se u Beogradu (dva), u Užicu i SAD i to na Nijagarinim vodopadima, na Menhetnu, u porti crkve Svetog Save u Njujorku i u Silicijumskoj dolini.
Izvor

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top