All for Joomla All for Webmasters
Dijaspora

Dimitrije je primljen na tri najbolja svetska univerziteta – Harvard, Kembridž i Prinston (FOTO)

Dimitrije Pavlov (18) učenik je lozničke gimnazije koji je istovremeno primljen na tri najbolja svetska univerziteta – Harvard, Prinston i Kembridž.

Još nije definitivno prelomio koji će da izabere, ali u jedno je siguran. Njegova najveća ljubav je fizika i gde god da ode, trudiće se da u toj oblasti bude najbolji naučnik.

– Jedna od oblasti koje bih voleo još da istražim je programiranje. Trenutno, sebe u budućnosti vidim kao naučnika i istraživača, ali ništa za sada nije sigurno – poručuje nadareni mladić.

Prijemni za najbolje svetske univerzitete dosta je drugačiji nego na našim fakultetima, otkriva nam Dimitrije. Polažu se određeni standardizovani testovi, takozvani SAT testovi, a za međunarodne studente i test engleskog jezika.

NA PRIJEMNOM PROVERAVAJU I DRUŽELJUBIVOST

– Međutim, to je samo deo prijave za univerzitet. U sklopu prijave, neophodno je napisati veliki broj eseja koji govore o Vama i o Vašem životu, ličnosti, nagradama, vannastavnim aktivnostima, druželjubivosti… Ovo je neophodno zbog jako velikog broja prijava, jer je praktično nemoguće napraviti razliku između kandidata samo na osnovu testova. Na primer, ove godine je broj prijava na Harvard bio 43.300, a primljeno je samo 1.950, odnosno oko 4,5 odsto – priča loznički genije.

Za sada kod Dimitrija najveće šanse ima Harvard. Na pitanje kako je uspeo i koliko se dugo pripremao, Dimitrije ima vrlo jednostavan odgovor: redovno je učio, ali i redovno izlazio.

– Morao sam da radim redovno i iz fizike sam izučavao gradivo koje je daleko iznad školskog nivoa. Sa druge strane, izdvajao sam vreme za druženje, izlaske i zabavu kao i svi moji drugari. Ne bih do sada svoj trud nazvao odricanjem, jer to je nešto u čemu sam ja uživao. Nisam nikada razmišljao o nagradi i o konačnom ishodu; uvek sam bio radoznao da učim i to je ono što me je motivisalo – navodi on.

VRATIĆU SE JEDNOG DANA

Najveće odricanje, ipak, tek mu predstoji: ovo je prvi put da će, kaže, tako dugo i tako daleko biti od svoje porodice. Najbliži su veoma ponosni na njega.

– U svojim vršnjacima, profesorima i predstavnicima grada sam imao veliku podršku koja me je pogurala da nastavim dalje. Jednog dana bih svakako voleo da se vratim i da pomognem svojoj zemlji. Poručio bih mladima da veruju u sebe i da nikada ne odustaju od svog cilja – dodaje na kraju Dimitrije.

Dijaspora.news/Telegraf

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top