All for Joomla All for Webmasters
Aktuelno

EVO KAKO MOŽETE SPAVATI U TITOVOM KREVETU: Iznajmite Plavi voz i uživajte kao Broz

Iako je njegov vlasnik i najpoznatiji putnik mrtav već gotovo punih 37 godina, Titov Plavi voz i dalje saobraća po Srbiji i ka Crnoj Gori a ljudi ga iznajmljuju za svadbe, proslave, intimna druženja, pa čak i za snimanje muzičkih spotova.

Kako je agenciji Beta rekla koordinatorka za komunikaciju sa medijima i marketing “Srbija voza” Dragana Stanković, lični voz doživotnog predsednika nekadašnje Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije Josipa Broza Tita može se iznajmiti po početnoj ceni od 500.000 dinara, koliko košta povratna vožnja od Beograda do Sremskih Karlovaca.Voz ima kapacitet od 70 do 110 putnika.Novinarska ekipa agencije Beta posetila je ;jedan od najpoznatijih i najpopularnijih vozova u celom svetu.

“Plavi voz”, izgradjen za nekadašnjeg predsednika Jugoslavije.Na ulazu u vagon nalaze se uski, sredjeni prolazi do kabina u kojima je nekada spavao Tito, dok je soba pored bila namenjena njegovoj supruzi Jovanki Broz. Svaka soba imala je posebno kupatilo.Uski prolaz vodi do takozvanog “De Golovog” salona koji je bio namenjen za nekadašnjeg generala i predsednika Francuske Šarla de Gola.

Iako je Tito imao veliku želju da Šarl de Gol poseti njegov voz, to se nikada nije desilo.U sobi koju je kreiran isključivo za francuskog predsednika, krevet je veći nego u ostalim sobama jer je De Gol bio krupniji čovek, a Tito je želeo da on ima lep i ugodan boravak u “Plavom vozu”.

U vozu se nalazi i takozvana ;”gluva soba” u kojoj je Tito bio potpuno izolovan od drugih i u tišini donosio državne odluke i vodio poverljive razgovore.U radnoj soba u kojoj je potpisivao akte nalazi se i neka vrste preteče mobilnog telefona kojim je on mogao davne 1959. godine da se čuje s visokim funkcionerima u Jugoslaviji, kao i sef u kome je čuvao značajna dokumenta.

Očuvani crveni tepih vodi ka vagonu trpezariji gde su večeravali Titovi generali.U njemu se nalaze dugačak trpezarijski sto i autentične crvene stolice. Dve stolice su šire i elegantnije od ostalih, jer je samo Tito sedeo u njima, a stranu stola je birao u zavisnosti od smera kretanja voza. Na kraju dugačke trpezarije nalazi se projektor za filmove gde je Tito sa svojim gostima gledao uglavnom svoje omiljene vestern filmove.

Titov “Plavi voz” prešao je više od 600.000 kilometara putujući prugama kroz Jugoslaviju, ali i van nje – u Francusku, Poljsku, Austriju, Madjarsku, Rumuniju, Bugarsku, Grčku i Sovjetski Savez.Tim vozom putovalo je više od 60 stranih državnika i državnih delegacija, medju kojima su i najuticajniji lideri 20. veka – Hruščov, Brežnjev, U Nu, Naser, Gandi, Ahmed Ben Bela, Seku Ture, Dželal Bajar, Konstantin Karamanlis, grčki kralj Pavle i kraljica Frederika, britanska kraljica Elizabeta, princ Filip i princeza Ana, kao i mnogi drugi.

“Poslednje putovanje” Josipa Broza Tita Plavim vozom bilo je u maju 1980. godine, kada je njegovo telo prevezeno iz Ljubljane za Beograd, gde je sahranjen u “Kući cveća”.

(Dijaspora.news/kurir.rs)

Click to comment

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top