All for Joomla All for Webmasters
Magazin

POTPUNI FIJASKO NAJIŠČEKIVANIJE SRPSKE SERIJE! Tviter gori zbog “Nemanjića”: “Očekujem još “KEVE MI TEBRA” za 3 miliona eura!”

Serija “Nemanjići-rađanje kraljevine” bila je dugo najavljivana kao svojevrsni spektakl i prava poslastica za ljubitelje srpske istorije, međutim prva epizoda je bila pravi fijasko, sudeći po komentarima.

Društvene mreže gore od negativnih kritika i teško je pronaći bilo šta pozitivno u istim, a mnogi su pronašli i kardinalne greške u ekranizaciji priče o bogatom i važnom delu srpske istorije

 Ono što je mnogima zasmetalo više od svega jeste specifičan jezik kojim se u seriji govori. Naime, uši paraju reči koje mi danas često upotrebljavamo, ali su za taj istorijski trenutak bile nepojmljive, a stižu iz turskog, mađarskog, nemačkog, ruskog jezika (nastale su u kasnijem istorijskom periodu).
Rečenice poput: “Uvaliće nam debelu vizantijsku princezu” i “Sviđaš mi se, imaš petlju” nisu mogle da ne nasmeju i ne začude veliki broj gledalaca, a mnogi tvrde da je ovakvom upotrebom jezika oskrnavljena dragocena istorijska tema.

Druga zamerka tiče se izbora glumica – publika masovno tvrdi da role nisu dobro podeljene, te da je u određenim momentima gluma veoma usiljena i da deluje kao recital.

Mnogi su ovo ostvarenje uporedili sa filmom “Banović Strahinja” koji je star gotovo četiri decenije, urađen sa daleko manjim budžetom i tehničkim mogućnostima, a ipak ima veću težinu. Takođe, došlo je do poređenja i sa ostvarenjem iz 1989. godine “Boj na Kosovu” koje je godinama hvaljeno jer je zadržalo autentični duh vremena.

No, tu nije kraj optužbama – mnogi su se osvrnuli i na neverovatnu količinu novca koja je uložena u ovaj serijal. Postoje tvrdnje da je u “Nemanjiće” uložen pravi holivudski budžet – više od 3 miliona evra, ili ti preko 250.000 evra po epizodi, a da ta impozantna svota ni na jedan način nije opravdana.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top