All for Joomla All for Webmasters
Dijaspora

DRAMA TINEJDŽERKE IZ SRBIJE Otac je tukao, pobegla kod majke u Švajcarsku, a sad je deportovali kao da je kriminalac

Švajcarska policija odvela je juče Mariju Milunović (17) iz doma svoje majke u Švajcarskoj kako bi je deportovala danas u Srbiju kod oca, za kojeg tvrdi da je tukao. Marija je danas po hitnom postupku deportovana u Srbiju jer nije imala boravišnu dozvolu da ostane u Švajcarskoj.

 Švajcarski mediji preneli su danas da je postupak za proterivanja Marije Milunović okončan. U utorak ujutro avionom je deportovana u Srbiju. Kako navodi “FM1 today”, pitanje je da li će se ikada vratiti u Švajcarsku.
– Očigledno je da je proterivanje moralo da se sprovede bez pogovora. Pretpostavljam da ne žele više time da se bave – obavestila je majka Svetlana Švendinger advokata Ursa Berčingera.

U ponedeljak posle podne advokat je faksom uputio žalbu Odeljenju za bezbednost i pravosuđe u Sankt Galenu.

– U njoj sam napisao da je neophodno stopirati Marijino proterivanje – kaže Berčinger.

Kako je rekao, obaveštena je i Imigraciona služba. Berčinger veruje da je proterivanje trebalo obustaviti, sve dok se ne donese rešenje po tom zahtevu.

Reagujući na njegove tvrdnje, Odeljenje za bezbednost i pravosuđe saopštilo je da juče nisu videli zahtev, koji je tek jutros stigao na radni sto nadležne osobe. Tada je, međutim, već bilo prekasno.

– Pravosnažna sudska odluka postoji znatno duže, zbog toga žalba ne bi mogla da je obustavi – izjavio je David Kneht iz Odeljenja za bezbednost i pravosuđe.

View image on Twitter

Marija Milunovic sitzt in Ausschaffungshaft. Ihr Anwalt hat eine superprovisorische Verfügung eingereicht.

– Nije fer što je mlada žena u ponedeljak privedena i u utorak ujutro deportovana avionom – smatra Urs Berčinger.

– Nije bilo mogućnost da bilo šta preduzmemo protiv toga. Nisu proterali Mariju dve i po godine, a sada ne mogu da sačekaju odluku, koja je trebalo da bude doneta za dve-tri nedelje – dodao je on.

U ponedaljak ujutro, policija je odvela Mariju iz kuće njene majke, a danas je deportovana u Srbiju. Rene Hungerbiler iz Imigracione službe Sankt Galena izjavio je još u ponedeljak da intervencija advokata ne može da odloži izvršenje odluke.

Neizvesno je da li će se Marija ikada vratiti u Švajcarsku. Advokat Berčinger čeka odgovor na još jedan upit.

– U Birou za strance u kneževini Lihtenštajn pitao sam da li može da boravi u zemlji u svojstvu turiste, sve dok se ne reši zahtev za rad u ovoj zemlji kao bebisiterka u okviru ‘Au pair’ programa. Međutim, i to bi mogli da joj otežaju organi uprave, jer postoji mogućnost zabrane ulaska proteranima u sve zemlje potpisnice Šengenskog sporazuma. To će se verovatno desiti, što znači da Marija neće moći da uđe ni u susedne zemlje, čak ni turistički – kaže on.

 

View image on Twitter

Marija Milunović, koja je živela u mestu Sargans, u kantonu Sankt Galen, gde je išla u školu, uzalud se zajedno s drugovima iz fudbalskog kluba “Balzers” borila za pravo na ostanak u Švajcarskoj.

Advokat je već prikupio dokumenta neophodna da bi joj boravak u Lihtenštajnu u okviru programa “Au pair” bio odobren.

– Siguran sam da bi Kneževina Lihtenštajn za dve nedelje mogla da joj obezbedi radnu dozvolu. Nije mi jasno zato je imigraciona služba tako reagovala – rekao je Berčinger.

Devojka se usprotivila odluci da bude proterana kod oca u Srbiju.

– Marija teško optužuje oca, koji ju je zlostavljao. Imigraciona služba u Sankt Galenu nije uzela u obzir te činjenice – kaže advokat. Ona se za veoma kratko vreme uklopila u Švajcarskoj, naučila je nemački, a njen zahtev za prijem na praksu u bolnici u Glarusu je pozitivno rešen. Međutim, od toga ni ništa ispalo, jer nije imala boravišnu dozvolu – dodaje.

View image on Twitter

Kada je policija u ponedeljak u šest sati ujutro pozvonila na vrata njenoj majci da bi odvela Mariju, 34-godišnja Svetlana Švendinger je kroz suze rekla: “To je katastrofa. Moja ćerka nije kriminalac.”

Godinama se borila da ćerka dobije boravak, ali zbog propuštenih rokova je odbijena na svim instancama.

– Imigraciona služba uništava život mog deteta – smatra Svetlana Švendinger, a prenosi švajcarski “Blik”.

Činjenicu da njena ćerka treba da živi kod oca, komentariše ovim rečima:

– Zbog njega sam je dovela u Švajcarsku. Zato što ju je tukao. A sada Marija treba da živi s njim. Idem u Srbiju da dovedem Mariju – rekla je majka za “Blik”.

Dijaspora.news/Blik/Blic

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top