All for Joomla All for Webmasters
Srbija

DOŠAO IZ ŠVAJCARSKE U SRBIJU DA BI OPERISAO 4 TUMORA NA MOZGU! Ovde se lekari ne bave medicinom zbog zarade!

Bruno Egli (57) koji boluje od malignog melanoma odlučio je da medicinsku pomoć potraži baš u Srbiji.

Sakupljanje novca kako bi se neki naši građani lečili u inostranstvu svakako nije novost za ovu zemlju, ali vest da je jedan Švajcarac odlučio da svoj život poveri srpskim hirurzima, razbija sve predrasude bar kada je zdravstvo u pitanju.

Bruno Egli (57) koji boluje od malignog melanoma koji se već izvesno vreme leči u bolnici u Cirihu, odlučio je da medicinsku pomoć potraži baš u Srbiji.

 

Zajedno sa suprugom odlučio je da četiri tumora na mozgu, koja su mu pronađena i koja su mu ugrožavala život, upravo operiše u Klinici za neurohirurgiju kliničkog centra Srbije.

 

– Bruno ima maligni melanom koji je metastazirao na mozgu i plućima. Ali da nije imao epileptični napad, lekari u Švajcarskoj ne bi ni znali da ima nešto na mozgu. U bolnici u Cirihu su ga svi redom seckali. Više puta. U Švajcarskoj postoji terapija, dobri aparati, ali nemaju stručne ljude, koje će da se posvete pacijentu – objasnila je na početku razgovora Brunova supruga Vera Egli, koja je rođena u Srbiji, ali već 40 godina živi u Švajcarskoj.

Razlog zašto su baš odabrali našu zemlju je taj što su u Cirihu, u gradu u kome žive, čuli za doktore iz Srbije. Naime, pre nekoliko godina jedna njihova prijateljica imala je tumor na mozgu, koju je u Cirihu operisao neurohirurg iz Srbije, dr Dragan Savić.

 

– Tako smo se i odlučili i to je bio jedini pravi korak. Bruno je rekao da ima poverenja u ceo tim lekara i da se oseća sigurno u Srbiji. Ovde se lekari bave medicinom, ne da bi zarađivali novac, već da bi lečili ljude. U švajcarskim bolnicama pacijentima nude tri vrste jela u bolnici, komfor i luksuz, ali mi ne tražimo hotelski smeštaj, već da nas neko leči. Tamo postoje lekari koji samo operišu i sa njima je nemoguće razgovarati. U Srbiji je to sasvim drugačije. Vi ovde imate top lekare i šteta je što nemate malo bolje uslove. Ali i u ovim uslovima oni postižu vrhunske rezultate – istuče Vera.

 

Bruno su lekari nakon dva sata uspeli da izvade sve tumore.

 

– Imao je četiri tumora, tri su bila veličine oko pola milimetara, a četvrti oko 4, 5 centimetara. Zbog tog velikog je bio životno ugrožen. Tumor je bio smešten duboko u mozgu i pretio je da ga ubije u roku od mesec dana – priča dr Dragan Savić, nerohirurg zbog koga je Bruno i došao u Srbiju.

 

Objašnjava da su tumor uklonili kroz mali otvor na lobanji i da su dali šansu i vreme pacijentu da se te male promene u glavi tretiraju i gama nožem.

 

– Cilj operacije je bio da se spreči smrt pacijenta, ali i da mu se da vremena da primi onkološku terapiju zbog ostalih promena koje ima u telu – ističe dr Savić.

 

Pored pacijenta iz Švajcarske u Klinici za neurohirurgiju ove nedelje je bio još jedan pacijent iz regiona.

 

Reč je o detetu od 14 godina iz Hrvatske, kojem je moždana tečnost curila kroz nos.

 

– Kolege iz Zagreba su dva puta pokušali da se to reši, ali to nisu uspeli. Zato je dete sa majkom došlo kod nas. Mi smo to rešili, tako što smo operaciju uradili bez otvaranja lobanje, tačnije kroz nos. Rupu iz koje je curila moždana tečnost zatvorili smo masnim tkivom koje smo uzeli od paicjenta i zalepili posebnim lepkom. Dete će u petak biti otpušteno na kućno lečenje – objašnjava dr Savić.

(dijaspora.news/espreso.rs)

Click to comment

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top