All for Joomla All for Webmasters
Dijaspora

DOBRA VEST I Austrija priznaje srpsku vozačku dozvolu

Osim u Nemačkoj u kojoj bi uskoro trebalo da počnu da važe, srpske vozačke dozvole ove godine biće priznate i u Austriji.

Ovo znači da u ove dve zemlje naši vozači neće morati ponovo da polažu vozačku ispit kako bi srpsku zamenili za nemačku odnosno austrijsku vozačku dozvolu, već mogu to da urade bez polaganja i besplatno, piše revija SAT plus.

U Berlinu bi, naime, svakog trenutka, trebalo da se potpiše sporazum između Nemačke i Srbije o međusobnom priznavanju vozačkih dozvola dve zemlje. U prvom tromesečju ove godine, isti sporazum trebalo bi da bude potpisan i sa Austrijom. 

Foto: Tanjug/Tanja Valič

Foto: Tanjug/Tanja Valič

 

Zamena srpske dozvole za nemačku biće besplatna. Jedini uslov koji bi državljani Srbije trebalo da imaju jeste prebivalište u Nemačkoj od najmanje 185 dana. Ova odluka odnosi se na sve kategorije, osim za traktore i poljoprivredne mašine.

Nema sumnje da će ova odluka doneti ogromno olakašanje za desetine hiljada naših zemljaka na privremenom radu u Nemačkoj, jer u pojedinim pokrajinama polaganje za vozačku košta i više od 1.000 evra.

Foto: Telegraf

Foto: Telegraf

Pored toga što će u prvom tromesečju ove godine biti zaključen sporazum i sa Austrijom, u toku su postupci za bilateralno regulisanje uzajamnog priznavanja i zamene vozačkih dozvola sa Holandijom, Norveškom i Grčkom, a u planu je pokretanje postupka priznavanja dozvole i sa Švedskom.

Osim u Nemačkoj i Austriji, srpske dozvole važe i moguće ih je zameniti a za lokalnu bez ponovnog polaganja vozačkog ispita i u Crnoj Gori, BiH, Hrvatskoj, Rumuniji, Bugarskoj, Mađarskoj, Francuskoj, Belgiji, Češkoj, Poljskoj, Slovačkoj, na Kipru, u Turskoj, Kazahstanu, Portugaliji, Azerbejdžanu, Monaku, Finskoj, Estoniji, Rusiji, Danskoj, Kataru, Španiji, Italiji, Makedoniji i Albaniji.

A, kao što smo naveli, ako sve bude po planu važiće i u Holandiji, Norveškoj, Grčkoj i Švedskoj.

(Dijaspora.news / SAT plus)

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top