All for Joomla All for Webmasters
Sport

Preminuo Predrag Matvejević

Nakon duge i teške bolesti u Zagrebu je danas u 85. godini preminuo istaknuti intelektualac hrvatskog, italijanskog i bosanskohercegovačkog porekla Predrag Matvejević.

Informacija je regionalnoj televiziji N1 potvrđena iz kruga bliskih prijatelja jednog od najvažnijih i najprevođenijih pisaca i publicista Balkana, ali i Evrope.

Navodi se da je Matvejević bio humanista, kosmopolita, poliglota i aktivista koji je posećivao proteste do svojeg kasnog doba, zalažući se uvek za ljudska prava, mir i razum.

Njegov “Mediteranski brevijar” preveden je na brojne svetske jezike.

Matvejević je doktorirao na Sorboni, na Filozofskom fakultetu u Zagrebu predavao je francusku književnost od 1959. do 1991, na Trećem pariskom univerzitetu(Nuvel Sorbon), predavao je slovenske književnosti od 1991. do 1994, a od te godine do 2007. srpski i hrvatski jezik i srpsku i hrvatsku književnost na rimskom Univerzitetu La Sapijenca.

Navodi se da je Matvejević primio počasne doktorate u Francuskoj, BiH i Italiji, a bio je i počasni doživotni potpredsednik Međunarodnog PEN kluba u Londonu.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top