All for Joomla All for Webmasters
Duhovnost

DANAS SLAVIMO SVECA KOJI JE IMAO ISCELITELJSKE MOĆI: Obavezno uradite OVO i sačuvajte vašu DJECU od bolesti!

Pravoslavna crkva i vjernici danas slave svetog mučenika Andreja Stratilata.

Sveti Andrej Statilat bio je oficir-tribun u rimskoj vojsci za vrijeme cara Maksimijana. Poreklom je bio iz Sirije, ali i službovao je tamo. Kada su Persijanci vojskom ugrozili Rimsko carstvo, tad je Andreju povjerena vojska protiv neprijatelja.

Tom prilikom Andrej je proglašen za vojvodu – stratilata. Potajni hrišćanin, mada još nekršten, Andrej se pouzdao u Boga i od mnoštva vojnika odabrao je samo najbolje i pošao u boj. Pred bitku rekao je svojim vojnicima da ako svi budu prizvali u pomoć jednog jedinog istinitog Boga, Hrista Gospoda, neprijatelji će se kao prah rasprštati ispred njih. Zaista, svi vojnici oduševljeni Andrejem i njegovom verom, prizvali su u pomoć Hrista i krenuli u juriš.

Persijska vojska bila je potpuno sravnjena.

Kada se pobjedonosni Andrej vratio u Antiohiju, zavidljivci su ga optužili kao hrišćanina i carski namjesnik ga je pozvao na sud. Andrej je tad otvoreno izjavio svoju vjeru u Hrista. Namesnik je odmah naredio mučenje Andreja. Prvo je naredio da se donese gvozdeni krevet, da se užari i da se na njemu žarom peče Andrej. Svetac se molio Hristu Bogu da pošalje brzu pomoć i oganj je, po naređenju Božjem, odmah izgubio svoju silu i nije mogao da naškodi njegovom tijelu.

Posle ljutih muka namesnik je Andreja bacio u tamnicu i pisao je caru u Rim. Znajući Andrejev ugled u narodu i u vojci car je naredio namesniku da pusti Andreja na slobodu i da traži drugu priliku i razlog, a ne vjeru, da ga ubije. Kroz Božje otkrovenje Andrej je saznao za tu carevu naredbu i poveo je svoje vjerne vojnike, njih 2523, otišao sa njima u Tars Kilikijski i tu ih je sve krstio Petar episkop.

Gonjen i tu od carskih vlasti, Andrej se sa svojom družinom povukao daleko u jermensku planinu Tavros. Jednom kad su bili na molitvi, stigla ih je rimska vojska i sve ih je posjekla. Niko od njih nije ni želio da se brani, jer su svi bili željni mučeničke smrti za Hrista.

Na tom mjestu, gdje su se izlili potoci krvi mučenika, pojavio se izvor ljekovite vode koja je iscjeljivala od svake bolesti. Episkop Petar potajno je došao sa svojim ljudima i česno je sahranio mučenike na tom mjestu.

Predanje kaže da se danas valja otići do crkve i pomoliti ovom svetitelju za zdravlje djece i ostalih članova porodice, a ukoliko mu se obratite iskreno i čista srca, molitve će biti uslišene, te ćete na taj način zaštititi vaše najmilije od svake bolesti.

(Dijaspora.news/kurir.rs)

Click to comment

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top