All for Joomla All for Webmasters
Duhovnost

Danas je bitnije nego ikada da VOLITE: Nijedan vernik ne sme da zaboravi da uradi jednu stvar, jer ovaj svetac to zaslužuje

Ispoštujte običaje, čak i ako ne verujete u njih

Srpska pravoslavna crkva i vernici slave praznik Svetog mučenika Ipolita koji je postradao zajedno sa svojom porodicom za vreme progona hrišćana u doba vladavine rimskog cara Dekija.U staroj Srbiji je postojao običaj koji se ponegde i do danas održao. Porodice zajedno odlaze u crkvu i pale sveće u čast Svetog mučenika Ipolita.

Sveti mučenik Ipolit rođen je i vaspitan kao neznabožac i radio je kao nadzornik tamnica u Rimu. Njegov život se promenio kada je tu bio zatvoren arhiđakon Lavrentije.

Danima je Ipolit gledao kako ovaj budući svetitelj čini čuda i leči ostale zatvorenike pritom propovedajući o jednom Bogu i Hristovoj ljubavi. Shvatio je da i on počinje da veruje u sve to i zamolio je Lavrentija da ga krsti.

Nakon ovoga, prema predanju, Ipolit je Lavrentija odveo u svoj dom gde je ovaj kristio celu njegovu prodicu – decu, ženu i dadilju.

Kada je Lavrentije bio ubijen za Hrista, Ipolit je noću uzeo telo ovog mučenika i časno ga sahranio. Međutim, to nekako dođe do ušiju cara Dekija, i treći dan po smrti Lavrentijevoj, Ipolit bi uhvaćen i izveden pred cara.

Nije hteo da se odrekne vere, pa su ga kamenjem tukli po ustima. Potom car naredi da ga skinu i šibaju, ali Ipolit mu na to mirno poruči: “Nisi me skinuo nego si počeo da me oblačiš!”

Tada ga protegoše po zemlji i šibaše nemilosrdno, a Ipolit samo vikaše: “Hrišćanin sam!”

Međutim, najstrašnije iskušenje tek je čekalo ovog svetitelja. Car je čuo da su se i svi članovi Ipolitove porodice krtstili i naredio je da ih dovedu.

Upravo je stara dadilja bila ta koje je prkosnu caru rekla istinu: “Mi više želimo s našim gospodarem časno umreti u veri Hristovoj nego beščasno s vama nečestivim živeti.”

Nakon toga, ona je bila prvo ubijena, a onda i svi ostali članovi Ipolitove porodice i to na njegove oči.

Najzad Ipolita vezaše za divljeg konja i vukoše tamo i ovamo dokle mučenik dušu svoju ne predade Bogu.

Zbog strašne smrti koja je zadesila ovog hrišćanina, ali i celu njegovu porodicu, ovaj praznik smatra se praznikom svakog doma u kome vlada mir i sloga i u kome spone ljubavi povezuju roditelje i njihovu decu.

U staroj Srbiji je postojao običaj koji se ponegde i do danas održao. Porodice zajedno odlaze u crkvu i pale sveće u čast Svetog mučenika Ipolita. Svi bi trebalo da se pomole za zdravlje i da ostatak dana provedu zajedno. Veruje se da će članove te porodice sreća pratiti preko cele godine.

Beseda na današnji dan kaže:

Blagodarite Gospodu, ali ne zaboravite i na Njegove velmože, nišče i uboge. Oni mnogo mogu u Gospoda Boga.

Čak iako ne verujete u ove običaje i smatrate ih “bapskim” pričama, ovaj dan provedite pored svojih najmilijih. Pričajte, šalite se i smejte se. Videćete, ljubav će vam se vratiti stostruko!

(Dijaspora.news/telegraf.rs)

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top