All for Joomla All for Webmasters
Bosna i Hercegovina

Dalibor je godinama radio na gradilištima i nisu mu plaćali, a onda je odlučio da se vrati kući i stvori svoju farmu ovaca (FOTO)

Njegove ovce su na stalnoj domaćoj ispaši i seno se za zimsku prehranu kosi upravo sa livada po Gorici

Dalibor je jedan od retkih mladih koji sebe pronalazi u svom kraju i na svojoj zemlji, a nikako negde u inostranstvu. Rođen je u mnogobrojnoj porodici Marka i Ane Ćurdo koji su na svet doneli i podigli osmoro dece. Oni su svojoj deci podarili ljubav prema porodici, rodnoj grudi i radu, a Dalibor je to konkretno pokazao stvarajući farmu ovaca na području Gorice u opštini Prozor-Rama, piše ramski-vjesnik.ba.

Rođen je 1987. godine pa je po završetku srednjoškolskog obrazovanja kroz zanimanje bravara svoj hleb potražio radeći u Republici Hrvatskoj. Nakon nekoliko godina provedenih na hrvatskim gradilištima i uzaludnog pokušaja naplate svog rada od najmanje 4.000 evra, odlučio je da sam bude svoj poslodavac, pa je vrativši se kući započeo stvaranje sopstvene porodice i posla kroz malu farmu ovaca.

– Najpre sam nabavio desetak ovaca i kroz četiri godine stvorio sam stado od 290 grla. Ovde na Gorici imamo svoje zemlje i druge zemlje koja se ne koristi što je idealno za bavljenje ovakvim poslom. Sve je to započelo iz ljubavi ali i potrebe – kaže Dalibor.

Opisuje koju vrstu ovaca najviše uzgaja i kakav odnos ima sa svojim kupcima.

– Uzgajam pasminu Pramenku. Smatram da je najbolja vrsta za naše prostore, otporana je na sve i ima veoma ukusno meso, a to mi je najlakše plasirati. Sve što uzgojim prodam svojim redovim kupcima pripremajući najviše jagnjad na mesarski način, a često svojim kupcima i pečem meso za različite prilike, bilo da se radi o žalosti, bilo da se radi o nekim svečanim ručkovima i drugim različitim feštama. O svom stadu vodim računa pa su pod stalnim veterinarskim nadzorom, jer ako mislite da radite neki posao onda morate o njemu voditi računa do svake sitnice i vaši kupci moraju biti zadovoljni. Meni dobro, a oni zadovoljni – kaže Dalibor kroz osmeh.

Daliborova porodica važi za veselu, druželjubivu i uvek optimističnu. A duh vedrine koji nosi sa sobom Dalibor nosi iz svoje porodice, piše ramski-vjesnik.ba.

– Nedavno sam napravio štalu za ovce. To me poprilično koštalo, no, bez ulaganja ne može se dalje napredovati. Predao sam zahtev za federalni podsticaj, pa videćemo hoće li šta od toga biti. Sve što sam do sada uložio su moja sopstvena sredstva. Obično kod nas kažu da ne isplati kada ovako nešto radiš. Sve se isplati samo je važan rad, snalažljivost i korektan odnos prema kupcima – kaže on.

Daliborova supruga Nada radi u prodavnici u Prozoru i za sada ovaj mladi bračni par ima jednu devojčicu.

Kada je u pitanju prehrana ovaca, onda je dovoljno kazati samo da su ovce na stalnoj domaćoj ispaši i da se seno za zimsku prehranu kosi upravo sa livada po Gorici. Upravo ta čistoća je njegova prednost što se vidi po ugojenim čistim ovcama i vuni koja se beli kao sneg.

-Svaka podrška države bi dobro došla, a ja se ipak najviše uzdam u svoj rad – zaključio je Dalibor, piše ramski-vjesnik.ba.

(Dijaspora.news/telegraf.rs)

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top