All for Joomla All for Webmasters
Dijaspora

DAČIĆ U KANADI: O relaksaciji viznog režima i investicijama

Zvanična poseta prvog potpredsednika Vlade Srbije i ministra spoljnih poslova Ivice Dačića kanadi počela je prijemom u u Generalnom konzulatu Srbije u Torontu. Ovo je nakon 14 godina prva poseta ministra spoljnih poslova Srbije Kanadi. Odnosi sa Kanadom izuzetno važni i zbog toga što tamo živi veliki broj naših ljudi, rekao je ministar Dačić.
prijem-konzulat1
Ministar Dačić je rekao da je za Srbiju bitno da sa Kanadom uspostavi što bolje odnose, da sklopi neke sporazume, među kojima i o vazdušnom saobraćaju, ali i da „malo razgovara i o dosta restriktivnoj politici koju Kanada ima prema srpskim građanima koji žele da putuju u Kanadu“.
„Tokom ove posete, govorićemo o relaksaciji viznog režima, ali i o ekonomskoj saradnji, jer ima dosta kanadskih kompanija koje su zainteresovane za poslovanje u Srbiji, posebno iz oblasti rudarstva i energetike.“
Ministar je izrazio i očekivanje da će u narednim godinama dijalog između dve zemlje biti redovan, a da je ova poseta, koja traje do 15. novembra dobra prilika za restartovanje odnosa sa Kanadom.
Šef srpske diplomatije je naveo i da su odnosi Srbije i Kanade veoma bitni, ne samo jer je Kanada velika zemlja, budući da veliki broj naših ljudi tu živi“.
Prema zvaničnim podacima u Kanadi je 70.000 Srba, a Dačić je istakao da siguran da ih ima više „barem duplo“.
„Mi ćemo se truditi da ostvarimo bolju vezu između naše države i vas koji živite ovde, naša dijaspora je ovde na dosta visokom nivou, visoko obrazovana. Cilj nam je da gde god da živite budete lojalni građani te države, ali da nikad ne zaboravite odakle dolazite i gde pripadate i kom narodu i tu je uloga naše države da svima pomogne“, rekao je Dačić.
Diplomatski odnosi dve zemlje uspostavljeni su pre 75 godina, a Kanada ima planinu Putnik, nazvanu po srpskom vojskovođi Radomiru Putniku.
Šef srpske diplomatije je rekao i da je između dve zemlje bilo dosta kontakata i poseta, kao primer naveo da je premijer Srbije Aleksandar Vučić 2012. godine bio na Bezbednosnom forumu u Halifaksu, kada je potpisano i nekoliko sporazuma o saradnji dve države, takođe nekadašnji ministar Berd bio je u poseti Srbiji, a novi ministar Dion bio je na Ministarskom savetu OEBS-a. Očekujemo da će i u narednim godinama biti nastavljeni kontakti na najvišem nivou.
Šef srpske diplomatije Ivica Dačić ponovio je da Srbija želi da ide ka Evropskoj uniji, ali upozorio da na tom putu ima dosta problema, „naročito uslovljavanja EU koja su za nas dosta nepredvidiva, često se menjaju i veoma često se tiču naše najbolnije tačke, a to je Kosovo, odnosno našeg teritorijalnog integriteta i suvereniteta“. Ministar spoljnih poslova je naveo da je za Srbiju bitno i da nalazi što više prijatelja u svetu, ali i da sačuva prijatelje koje do sada ima. „To znači da ne smemo na račun puta u EU da kvarimo naše odnose sa nekim našim tradicionalnim prijateljima, kao sto su Rusija i Kina, jer nas oni podržavaju u UN-u u vezi sa Kosovom“, dodao je Dačić.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top