All for Joomla All for Webmasters
Aktuelno

Čuveni Titov “Galeb”: Deo od 9,2 miliona evra za obnovu jahte Maršala na kojoj su boravili Čerčil, Hruščov i Selasije (FOTO) (VIDEO)

Reč je o reprezentativnim zaštićenim spomenicima kulture koji će biti deo projekta Evropske prestonice kulture 2020. godine

Grad Rijeka dobio je 9,2 miliona evra bespovratnih sredstava iz fondova Evropske unije za obnovu broda “Galeb” usidrenog u riječkoj luci i barokne palate u kojoj se nalazila upravna zgrada nekadašnje riječke šećerane, piše “Lupiga.com”.

– Reč je o reprezentativnim zaštićenim spomenicima kulture koji će biti deo projekta Evropske prestonice kulture 2020. godine, Upravna zgrada kao Muzej grada Rijeke, a brod “Galeb” će postati svojevrsna podružnica ovog Muzeja. Naime, sam brod bio je deo svih režima 20. veka i zato postaje muzej u kojem će imati glavnu ulogu – objašnjavaju u Gradu Rijeci, zadovoljni ovim bespovratnim sredstvima, koja čine oko 85 posto potrebnog budžeta.

Burna istorija “Galeba” počinje 1936. godine kada italijanska kompanija “Regia Azienda Monopoli Banane”, u đenovskom brodogradilištu naručuje četiri brza dizel-broda. “RAMB III” bilo je prvo ime ovog broda, koji nedugo nakon potonuća menja namenu u ratnu prateću krstaricu, gde se koristi tokom II svetskog rata.

Kod Bengazija su ga Britanci torpedovali 1941. godine, odakle je otegljen na Siciliju, a posle italijanske kapitulacije, u Trst, gde ga nemačka vojska preuređuje u minopolagač i daje mu ime “Kiebitz”.

Kiebitz” je na Kvarneru i severnom Jadranu posejao na hiljade mina, sve dok ga 1944. godine nije potopilo savezničko vazduhoplovstvo. Nakon nekoliko meseci zahtevne operacije vađenja broda iz dubine od 22 metra, početkom 1948. godine brod je delimično rastavljen i luksuzno rekonstruisan u pulskom brodogradilištu.

Predat je Jugoslovenskoj ratnoj mornarici kao školski brod “Galeb”, a potom je dobio ulogu po kojoj ga građani i najviše pamte – postao je rezidencijalna jahta jugoslovenskog predsednika Josipa Broza Tita.

Statistike kažu kako je Tito na “Galebu” proveo 318 dana, a brod je prešao gotovo 160.000 kilometara, pri čemu su na njemu uz Tita boravila 102 svetska državnika, među njima britanski premijer Vinston Čerčil, predsednik SSSR-a Nikita Hruščov, prvi indijski premijer Džavaharlal Nehru, etiopski car Haile Selasije, predsednik Egipta Gamal Abdel Naser, grčki kralj Pavle, marokanski kralj Hasan II.

Poslednje Titovo putovanje ovim brodom dogodilo se 1979. godine, nakon čega menja nekoliko vlasnika, od kada i počinje polagano pretvaranje “Galeba” u olupinu kakva je danas.

Palata šećerane nalazi se u Krešimirovoj ulici, nedaleko od železničke stanice, a izgrađena je 1786. godine, nakon velikog požara. Ceo kompleks rafinerije šećera, poznate i kao “Zuccheriera”, bio je smešten uzduž nekadašnje morske obale. Nakon što je otišla u stečaj, upravna zgrada 1832. godine postaje kasarna mađarske vojske. U kompleksu 1851. godine s radom započinje Fabrika duvana, a u upravnu zgradu kasnije se smešta fabrika motora Rikard Benčić.

Ceo kompleks bivše rafinerije nalazi se pod zaštitom Konzervatorskog zavoda i u njemu već traju restauratorski radovi, a nakon završetka radova tamo će se smestiti niz kulturnih institucija – biblioteka, Muzej grada Rijeke i Muzej moderne i savremene umetnosti.

S obzirom da se radi o prostoru površine od 5.700 kvadratnih metara u velelepnoj palati će svoje mesto dobiti i udruženja i organizacije koje se bave kulturnom baštinom, stoji u tesktu portala “Lupiga.com”.

(Dijaspora.news/telegraf.rs)

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top