All for Joomla All for Webmasters
Duhovnost

ČUDA PRAVOSLAVLJA: Crkva na Vražjem kamenu ukleta za svakoga, osim za nerotkinje

U Crkvi Presvete Bogorodice na Vražjem kamenu kod Trgovišta, koja je pod zaštitom države, vekovima se mladenci ne venčavaju, niti roditelji krste decu, sve zbog verovanja da je ukleta.

Međutim, srednjovekovnu bogomolju, koja je sagrađena na kupastoj steni staroj 100 miliona godina, visokoj 60 metara, pohode nerotkinje zbog narodnog ubeđenja da Bogorodica leči neplodnost.

 

U Eparhiji vranjskoj objašnjavaju da je pravoslavni hram na mestu Prosečnik u klisuri reke Pčinje kod Donje Trnice krajem 14. veka, uz blagoslov cara Dušana, podigao njegov zet, srpski vlastelin Dejan Marković.

– Vražja stena je prirodni fenomen. Čudo prirode, nastalo erozijom stena. Plahovita Pčinja davno je presekla stenu i izvajala desetak velikih kamenih stubova. Između 50 i 60 metara visoke su tri kamene kupe. Na jednoj od tih impozantnih piramida nalazi se Crkva Presvete Bogorodice, do koje se dolazi strmom vijugavom stazom. Prava je šteta što je neiskorišćen ovaj pravi turistički biser, koji sporadično pohode ljudi iz Makedonije, Bugarske i naše zemlje – ističe penzioner iz Trgovišta Vojin Petrović.

Mnogo je legendi o nastanku Vražjeg kamena, stenovitih kupola i misterioznoj izgradnju pravoslavne svetinje uz granicu sa Bugarskom i Makedonijom.

– Jedna od legendi kaže da su meštani godinama zidali crkvu pored Pčinje. Sve što su danju sagradili, đavoli bi u toku noći rasturili i građu ostavljali na Vražjem kamenu. Tako je nastala crkva na kupi visokoj 60 metara – priča drevnu legendu Mitar Milutinović iz Vranja.

Crkvu na ivici ponora zaobilaze budući bračni parovi i roditelji koji na Vražjem kamenu ne krste decu zbog verovanja da je ukleta.

– Davno su se zavoleli momak jedinac iz najbogatije kuće u Donjoj Trnici i siromašna lepotica. Uprkos protivljenju roditelja, mladenci su se venčali u Crkvi Presvete Bogorodice. Posle izlaska iz crkve, mlada i mladoženja su po običaju uzjahali okićene konje. Uplašen od vike svatova i svirke muzikanata, mladoženjin konj pojurio je prema provaliji. Stropoštao se sa mladoženjom na leđima. Mlada je potrčala prema litici i skočila za njim. Veselje se pretvorilo u veliku žalost.

 

Po predanju, veruje se da je crkva zbog toga ukleta – navodi Milica Pavlović iz Donje Trnice.

Foto: wikipedia
Foto: wikipedia

Čudo prirode, međutim, vekovima je bilo zanimljivo ženama koje su dugo čekale na porod. Dolazile su tu da im Bogorodica pomogne.

– Jedva sam ubedila muža da iz Vladičinog Hana odemo do crkve. Nismo imali decu 5 godina. Zapalila sam sveću, pomolila se i vratila kući. Moj sin Momčilo sada ima 30 godina, a Milena 28. Sada jednom godišnje odlazim u ovu crkvu – priča Natalija Zorkić iz Surdulice.

U toku popločavanje platoa

Sveštenik u Trgovištu Miroslav Petković kaže da je u toku izgradnja potpornih crkvenih zidova. Zahvaljujući pomoći opštinskih vlasti, biće popločan plato oko bogomolje na Vražjoj steni.

 

(Dijaspora.news /Izvor: Veselin Pešić,Blic.rs)

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top