All for Joomla All for Webmasters
Srbija

Čekalo se 9 godina na ovo: SPC patrijarha Pavla proglašava svecem, molitve nad njegovim grobom isceljuju vernike

Patrijarha Pavla mnogi vernici su još za života nazivali “hodajućim svecem”.

Patrijarh Pavle prema mišljenju brojnih vernika zaslužuje da bude proglašen svetiteljem, što će najverovatnije biti jedna od glavnih tema na prolećnom zasedanju Svetog arhijerejskog sabora Srpske pravoslavne crkve.

– Krajnje je vreme da se kanonizacija patrijarha Pavla nađe na dnevnom redu sabora, koji će biti održan početkom maja, jer su se odavno stekli uslovi – rekao je izvor za beogradske medije.

Patrijarha Pavla mnogi vernici su još za života nazivali “hodajućim svecem”, a njegovi poštovaoci već devet godina željno iščekuju da se donese odluka o njegovoj kanonizaciji, odnosno da se patrijarh proglasi svecem.

U prilog tome idu i svedočenja brojnih vernika koji tvrde da su im molitve koje su izgovorili nad grobom partijarha Pavla donele isceljenje.

Foto: Marko Todorović

Sa ovim se slaže i vladika mileševski Atanasije Rakita koji ne negira da će kanonizacija patrijarha Pavla biti na dnevnom redu sabora SPC.

– Bilo je jasno da je patrijarh Pavle Božji čovek, u to nema sumnje. Bio je blizak Bogu, a ono što je sigurno jeste da je živeo po njegovoj volji i zapovestima. To je čovek ljubavi i dobrote, takvih ljubavi je gladan ovaj svet. Čim neko ispunjava volju Božju, onda i njega sluša Bog, tako da nije iznenađenje ako se čuje da su njegove molitve nekom pomogle i da su isceliteljske – kaže vladika.

I Dimitrije Kalezić, penzionisani profesor Bogoslovskog fakulteta, kaže da se ne bi iznenadio ako bi to bila tema sabora, pošto je Pavle bio jedan od najpoštovanijih ljudi na ovim prostorima u poslednjih 200 godina.

Foto: Profimedia/Danita Delimont

– Posle Svetog Petra Cetinjskog, niko u narodu nije bio tako poštovan i prihvaćen kao patrijarh Pavle. A da bi neko bio kanonizovan, osnovna stvar je da bude poštovan kod naroda i da narod o njemu rado sluša. Svi u saboru to znaju i sigurno imaju u vidu, ali se verovatno drže uzdržano da ne bi to uradili preuranjeno pa da ispadne kao da je nametnuto narodu – kaže Kalezić.

POSEBAN DOGAĐAJ

Profesor na Bogoslovskom fakultetu u Foči, Zdravko Peno, smatra da je Pavle već svetitelj.

– Kod njega se zaista osećalo da je drugačiji. Susret sa njim ostaje trajan, upečatljiv, za razliku od drugih koji nemaju tu harizmu. Videlo se da je on bio svetiltelji za života. Ovo bi bio poseban događaj da se patrijarh Pavle proglasi svetim, ali to je potrebno nama ljudima, a ne njemu, jer je on već u zajednici svetih – kaže Zdravko.

(dijaspora.news/telegraf.rs)

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top