All for Joomla All for Webmasters
Srbija

Čak 2.000 zdravstvenih radnika godišnje napusti Srbiju: Idu u ove zemlje

Odlazak u Nemačku “ima razmere egzodusa”

Lekari i drugi zdravstveni radnici svakodnevno odlaze iz Srbije, a pretpostavlja se da njih nešto manje od 2.000 godišnje napusti zemlju, među kojima dominiraju najbolji, piše Vojvođanski analitičko istraživački centar (VOICE).

Podaci su dobijeni ukrštanjem brojeva koje vode sindikati i komore lekara i medicinskih sestara, a cifre pokazuju da skoro 2.000 svake godine ode iz Srbije, pre svega u Nemačku, navodi VOICE.

Kako taj portal piše, prema planu Ministarstva zdravlja ove godine će nakon konkursa koji će biti objavljen do 15. maja biti zaposleno 2.010 medicinskih radnika, od čega 631 lekar.

Predsednica vojvodjanskog ogranka Komore medicinskih sestara i zdravstvenih tehničara Srbije Ranka Ješić upozorila je da dosta zdravstvenih radnika odlazi i na Bliski istok, u Katar ili Saudijsku Arabiju, ali da odlazak u Nemačku “ima razmere egzodusa”.

Ješić je za VOICE kazala da medicinske sestre i tehničari odlaze iz više razloga zbog plata od 35.000 dinara, neplaćenih dežurstava i neplaćenog prekovremenog rada, kao i zbog nenapredovanja u poslu.

– Tamo nemate nepotizam političkih partija, da nekog primite samo da bi sedeo. One tamo rade, neko prati njihov rad, vrlo brzo napreduju, plaćene su, nijedan radni sat im nije zakinut i ne može da se desi da jedna sestra radi sa 40 pacijenata – rekla je Ješić.

Dodala je da je Nemačkoj potrebno oko 10.000 kvalifikovanih medicinskih sestara, a onima koji odu omogućuje se da povedu i kompletne porodice sa sobom.

Predsednik Regionalne lekarske komore Vojvodine Tomislav Stantić kazao je da je ta komora tokom 2016. godini izdala 152 sertifikata na osnovu kojih lekari mogu da traže posao van Srbije.

Prema podacima komore, najviše lekara odlazi u Nemačku, jer je tamo način nostrifikacije diplome znatno olakšan, prenosi VOICE.

Predsednica Pokrajinskog odbora Sindikata zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti Vojvodine Dunja Civrić rekla je da do preciznih podataka o broju medicinskih radnika koji odlaze u inostranstvo nije moguće doći, jer se to može uraditi samo na osnovu upisa u registre komora medicinskih sestara i lekara, ali tek prilikom potvrdjivanja licenci.

Kako se navodi na portalu, ovakve migracije zdravstvenih radnika imaju za posledicu “drastičan pad kvaliteta medicinskih usluga u Srbiji”, a velika je i potražnja za profesorima i nastavnicima nemačkog jezika kojih trenutno nema dovoljno da zadovolje potrebe medicinskih radnika za učenje tog jezika.

(Dijaspora.news/telegraf.rs)

 

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top