All for Joomla All for Webmasters
Hrvatska

Brutalna ubistva “malih tirana” šokirala Hrvatsku: Jedan je ubio roditelje, drugi trudnu Kristinu, a sad je otkriveno šta im je zajedničko (FOTO) (VIDEO)

Na Županijskom sudu u Zadru juče su iza zatvorenih održani završni govori obrane i optužbe u krivičnom postupku protiv 20-godišnjeg Tina Šunjerge za okrutno ubistvo roditelja, a do kraja nedelje bi trebala da mu se izrekne i sudska presuda.

Ovaj mlađi punoletnik optužen je za dva teška ubistva iz bezobzirne osvete nakon što je pred očima prijatelja hicem u potiljak najpre ubio majku Silvanu (46) dok je sedela na prednjem sedištu automobila, a nakon toga otišao je do kuće i na isti način hladnokrvno ubio oca Marina (45).

– Tražili smo da mu se sudi kao mlađem punoletniku, a hoće li se takva presuda i doneti, znaće se tek nakon objave. Novinari će moći biti prisutni prilikom čitanja presude, koja će uslediti kroz nekoliko dana, ali neće prisustvovati i na njenom obrazloženju – rekao je Karlo Surić, advokat Tina Šunjerge, koji je na sudu izneo obranu prošle srede.

Dosad je u dva navrata bio hospitaliziran u bolnici za osobe lišene slobode zbog zlopotrebe opijata i poremećaja prilagođavanja, a zatvorski lekari navode i da je sklon samopovređivanju jer je na licu gasio cigarete.

NIZAK PRAG

Od trenutka kada se saznalo za okolnosti njegovog monstruoznog čina, u javnosti su se pojavile brojne teorije o uzrocima koji su ga naterali da roditeljima na tako brutalan i hladan način oduzme život.

Nedugo nakon Šunjerge javnost je šokirao i jednako strašan čin 21-godišnjeg Davida Komšića koji je trudnu 19-godišnju devojku Kristinu Krupljan čak 88 puta izbo nožem.

Foto: Privatna arhiva, Youtube/Dalicom TV/Vijesti.hr

Šta se događalo u glavama tih mladih ljudi bilo je predmet niza veštačenja, a o njima je progovorila i sudija Sanja Mazalin, dok je na zagrebačkom Županijskom sudu izricala presudu Davidu Komšiću.

– U Hrvatskoj se trenutno sudi nekoliko mladih osoba zbog izuzetno okrutnih ubistava, a to upućuje kako više nije reč o pojedinačnim ekscesima, već o anomalijama i poremećajima vrednosti, zbog čega bismo svi mi kao društvo morali da budemo zabrinuti – upozorila je.

Psihijatrijski nalazi oba mladića, naime, opisuju kao narcisoidne osobe, sa niskim pragom tolerancije, kao i sklonošću agresivnom reagovanju. Šunjergi je dijagnostikovana zlopotreba više psihoaktivnih stvari, kao i duboki i trajni poremećaj ličnosti disocijalnog tipa.

– Takvu osobu karakteriše grubo zanemarivanje osećanja drugih osoba, naglašen manjak odgovornosti i nepoštovanje socijalnih normi, pravila i obveza kao i vrlo niska tolerancija frustracije. Uz to ima nizak prag za prepoznavanje agresije, uključujući nasilje, nepostojanje osećaja krivice ili nemogućnost učenja na iskustvu.

Takva je osoba usmerena na vlastite potrebe i interese uz ograničenu mogućnost odlaganja zadovoljenja vlastitih težnji – naveli su veštaci, opisujući strukturu Šunjergine ličnosti koji kao ni Komšić nije pokazao kajanje.

Poznati zadarski sociolog, pedagog i društveni hroničar dr. Zlatko Miliša pojašnjava kako zapravo ne čudi da u ovakvoj kulturi radikalnog moralnog relativizma i permisivnog stila vaspitanja dolazi do pojave ili epidemije tzv. malih tirana.

– Najnovija istraživanja sve više upućuju na to da živimo u vremenu “kulta sebičnosti”, o čemu najbolje govori i nova knjiga češkog psihologa dr. Jirine Prekop “Mali tirani”.

Takve osobe ne znaju da slušaju i imaju stalnu potrebu da budu u centru pažnje. Put kojim deca od razmaženih derišta postaju “mali tirani” i trajno egocentrične osobe skriven je u načinu vaspitanja, kao i u ovoj kulturi potrošnje i konzumerizma.

Osnovni cilj je biti medijski vidljiv, odnosno dobiti svojih “pet minuta” instant slave, najčešće preko medija i društvenih mreža, čija je popularnost dosegnula vrhunac. Imamo tako brojne “selfije”, teži se trenutnoj zapaženosti zbog koje se ne preže ni pred čim, pa ni drogom i alkoholom, kriminalci čak postaju uzor, dok nastavnici i roditelji gube autoritet – navodi Miliša.

Dodaje kako je vrlo je izvesno da su i ova dva mladića imala patološku situaciju tokom odrastanja.

IZVAN OKVIRA ZAKONA

– Oni će biti kažnjeni za to što su učinili i trebaju biti, ali oni koji su uticali na to ostaće izvan okvira zakona, što zapravo nije u redu i tako ne bi trebalo da bude – naglašava ovaj zadarski sociolog, i zaključuje kako deo odgovornosti za ove strašne slučajeve nose zapravo svi iz zajednica njihovih počinitelja.

– Porodica, susedi, prijatelji… Svi su oni mogli da vide njihove ranije ispade i o tome da obaveste stručne službe, škole, socijalne službe. Sve je ovo moglo da se spreči – zaključio je Miliša.

Ako se na Šunjergu pri izricanju presude primene odredbe maloletničkog prava, za ubistvo roditelja mogao bi da bude osuđen na maksimalno deset godina zatvora, dok u suprotnom slučaju maksimalna kazna iznosi 50 godina.

(dijaspora.news/telegraf.rs)

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top