All for Joomla All for Webmasters
Dijaspora

BOSANAC OJADIO NEMAČKO ZDRAVSTVO: Opljačkao 2,5 miliona, a evo na koju foru!

Na berlinskom sudu počeo je proces farmaceutskoj mafiji, na čijem je čelu bio državljanin BIH, a koja je njemački zdravstveni sistem oštetila za čak 2,5 miliona evra.

Uz pomoć višečlane kriminalne grupe, u koju su bili uključeni apotekari, državljanin BiH Edin S. (47) je tokom tri godine falsifikovao više od 100 recepata za skupih lekova.

View image on Twitter

 

Od februara 2014. do juna 2017. godine recepti, uglavnom lekova za karcinom, čije su cene izuzetno visoke, otkupljeni su u apotekama širom Berlina, zbog čega je nemačko zdravstveno osiguranje pretrpelo milionsku štetu.

 

Prema rečima tužioca, Edin S. je u avgustu 2013. godine formirao kriminalnu grupu sa još trojicom počinilaca. radnik jedne apoteke na berlinskom Mariendorfu prikupljao je podatke o oboljenjima pacijenata koje je predao Edinu S.

View image on Twitter

Zatim je Edin S., na osnovu tih nalaza, falsifikovao recepte kojima je preuzimao skupe lekove. Prosečna cena lekova po jednom receptu iznosila je između 5.000 i 10.000 evra. Najviša cena navodno prepisanog leka iznosila je čak 23.104,67 evra.

 

Nezakonito stečene lekove Edin S. i njegova kriminalna grupa prodavali su u nekoliko berlinskih apoteka sa “popustom” od 30 posto, posle čega su lekovi prodavani po punoj ceni.

Edin S. uhapšen je u novembru 2017. godine u Srbiji i izručen Nemačkoj.

Već u februaru počeo je postupak protiv petorice navodnih pomagača optuženika. Među optuženma je i apotekar Klaus H. (53) koji je nedavno osuđen na pet godina i deset meseci zatvora zbog prevare i krivotvorenja.

 

Pre čitanja optužnice u ovom predmetu psihijatar je rekao da  Edin S. pati od “teške depresije”. Prilikom čitanja optužnice Edin S. se požalio da oseća pritisak u grudima i srušio se, posle čega je prevezen u bolnicu sa sumnjom na srčani udar zbog čega je proces odložen za ponedjeljak.

(dijaspora.news/kurir.rs)

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top