All for Joomla All for Webmasters
Dijaspora

Himna Srbije na vojnoj paradi u Moskvi: Rusi obeležili Dan pobede nad fašizmom i pokazali kakva su vojna sila danas (FOTO) (VIDEO)

U Rusiji je danas obeležen 9. maj, Dan pobede nad fašizmom. Tog dana 1945. godine potpisan je akt kapitulacije Nemačke kojim je završen Drugi svetski rat. U to ime na Crvenom trgu u Moskvi je održana velika vojna parada.

Parade su održane širom Rusije, a na stotine hiljada ljudi je izašlo na ulice kako bi pratili spektakle.

BLOG UŽIVO

10:45 – POLOŽENO CVEĆE NA SPOMEN PLOČE GRADOVA HEROJA

Vučić i Putin na paradi Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

10:32 – HIMNA REPUBLIKE SRBIJE

10:31 – PUTIN POLAŽE VENAC NA GROB NEZNANOG JUNAKA

Ruski lider Vladimir Putin je u društvu predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera Izraela Benjamina Netanijahua položio vence na spomenik Neznanom junaku. Nakon intoniranja ruske himne, usledela je himna Republike Srbije “Bože pravde”.

Polaganje venaca na grom Neznanom junaku Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

10:30 – Vučić na Paradi pobede u Moskvi: Putin stavio našeg predsednika tik do sebe, a jedan gest je pokazao koliko ceni Srbiju (FOTO) (VIDEO)

10:20 – VUČIĆ SA PUTINOM

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Izraela Benjamin Netanijahu odlaze sa Putinom sa Crvenog trga nakon parade.

Putin u društvu Vućića i Netanijahua Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

10:15 – PUTIN POZDRAVIO KOMANDANTE TRUPA I RUKOVAO SE SA NJIMA

Pozdravio je i veterane i zahvalio im se.

Putin pozdravlja svoje goste i veterane Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

10:10 – PARADA POBEDE JE ZAVRŠENA

Slava veteranima Drugog svetskog rata!

10:06 – NASTUP VOJNIKA 154. KOMANDANTSKOG PREOBRAŽENSKOG PUKA

Parada se završava zajedničkim nastupom vojnika 154. posebnog komandantskog preobraženskog puka, kadeta Moskovske vojno-muzičke škole „General-potpukovnik Valerij Halilov” i muzičara paradnog orkestra Moskovskog garnizona.

Printskrin: RT

10:03 – BORBENI AVIONI

Sledeći stroj predstavljen je četvorkom frontovskih bombardera Su-24M. Na nebu je grupa supersoničnih lovaca-presretača na većim razdaljinama MiG-31

Na nebu su višenamenski lovci smanjene uočljivosti pete generacije – Su-57, koji imaju dobar manevar na velikim preopterećenjima. U borbenoj formaciji je taktičko krilo u sastavu: bombarderi Su-34, lovci Su-30 i Su-35.

Na nebu su ponos ruske avijacije avio-grupe „Ruski vitezovi” i „Striži” u avionima Su-30SM i MiG-29SMT. Šestorka jurišnika Su-25 ukrašava nebo iznad Moskve ruskom trobojkom.

Prvi put na nebu iznad Moskve možete da vidite let par moderniziranih MiG-31K opremljenih najnovijim hipersoničkim vazdušnim sistemom „Kinžal”.

Printskrin: RT

10:00 – VAZDUHOPLOVNI DEO PARADE

Vazdušnu paradu otvara helikopter Mi-26 sposoban da u vazduh podigne do 20 tona tereta, u pratnji četiri višenamenska helikoptera Mi-8. Grupa leti brzinom 200 kilometara na čas na visini od 150 metara.

Vojnu avijaciju predstavlja avio-grupa „Berkuti” na helikopterima Mi-28N „Noćni lovac”. Na nebu su jurišni avioni Ka-52 „Aligator“.

Jurišni borbeni helikopteri ruske armije predstavljeni su modernizovanim Mi-24P.

Preleće grupa u sastavu strateškog nosača raketa Tu-160 i četiri supersonična bombardera za duge letove – Tu-22MZ. U vazduhu je grupa od tri modernizovana vojna transportna aviona Il-76MD. Na nebu su tri turboprop strateška bombardera Tu-95MS.

Ruska avijacija na paradi Printskrin: RT

09:59 – MEHANIZOVANA KOLONA RUSKE GARDE

Prvi put na Paradi pobede učestvuje mehanizovana kolona Ruske garde. Specijalna tehnika predstavlja je oklopnim vozilima „Tigar”, „Patrola” i „Ural”.

Automobili su namenjeni za izvršavanje zadataka jedinica za specijalne namere u svim klimatskim uslovima.

Na začelju paradnog stroja bojne tehnike je pešadijsko borbeno vozilo „Bumerang” sa zastavama Oružanih snaga Ruske Federacije.

09:58 – ROTOTSKI KOMPLEKSI ZA RAZMINIRANJE I BESPILOTNE LETELICE

Na Crvenom trgu prvi put su predstavljeni robotski kompleksi za razminiranje na daljinu „Uran 6“ i vatrene podrške „Uran 9“, bespilotne letelice „Katran“ i „Korsar”.

Predstavljeni sistemi uspešno su testirani tokom ispunjavanja specijalnih zadataka u Sirijskoj Arapskoj Republici.

Ruski borbeni avion Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

09:57 – RAKETNI SISTEM S-400 

Na Crvenom trgu izlazi kolona protivvazdušnih raketnih sistema S-400 “Trijumf“. Do danas borbene karakteristike S-400 ostaju neprevaziđene među sistemima protivvazdušne odbrane.

Kompleks „Trijumf” može da pogodi sva ofanzivna vazdušno-kosmička sredstva potenicijalog protivnika.

09:56 – PROTIVVAZDŠNI RAKETNI PUK

Vazdušno-kosmičke snage Rusije predstavljaju jedinice 799. protivvazdušni raketni puk.

Devojke marširaju na paradi Foto: Tanjug/AP

09:55 – JEDINICE PROTIVVAZDUŠNE ODBRANE

Na Crveni trg izlaze paradne jedinice protivvazdušne odbrane kopnenih snaga 4. Gardijske kontemirovske tenkovske divizije.

U koloni su protivvazdušni raketni kompkesi „Buk-M2” i prviput na Crvenom trgu borbena vozila kompleksa „Top-M2” koje se u ovom trrenutku uspešno koriste u Siriji.

Poslednja generacija protivvazdušnih raket ih kompleksa omogućava da se odbije svaki forsirani napad iz vazduha i pouzdano štiti tenkiste za vreme marša i na bojnom polju.

Defile ruskih borbenih vozila Printskrin: RT

09:53 – ARTILJERIJA KOPNENIH SNAGA

Artiljeriju kopnenih snaga predstavlja kolona 147. semfiropoljskog puka u čijem sastavu se nalazi najnoviji artiljerijski kompleksi „Koalija-SV” i 152-mm samohodna haubica „MSTA-S”.

09.50 – OKLOPNA VOZILA PEŠADIJE

Na Crveni trg izlazi kolona oklopnih vozila pešadije, koja su namenjena za pružanje vatrene podrške motorizovanim jedinicama.

U sastavu paradne jedinice 27. Gardijske sevastopoljske brigade nalazi se nova generacija teških oklopnih vozila “Kurganjec-25” i osnovno oklopno vozilo pešadije BM-3.

Rusi su pokazali kakvim naoružanjem raspolažu Printskrin: RT

09:49 – TENK T-34 SIMBOL POBEDE

Prvi prolazi simbol pobede – tenk T-34. Na čelu kolone savremene tehnike Oružanih snaga Rusije nalazi se višenamensko oklopno vozilo „Tajfun 4 na 4“ i „Tigar – M“ sa protivtenkovskim kompleksom „Kornet“ i sistemom „Arbalet“.

09:48 – POČINJU DA PROLAZE PARADNE JEDINICE MEHANIZOVANE KOLONE

Savremenu borbenu tehniku predstavljaju gardijske jedinice i jedinice koje su se proslavile za vreme Drugog svetskog rata.

Svi su se složili da je ovo bila izvandredna demonstracija ruske moći Printskrin: RT

09:46 – ZAVRŠEN PEŠAKI DEO PARADE

Pešački deo parade završavaju „Kremljovski kursisti“. Za vekovne zasluge u obezbeđenju bezbednosti države, povećanje njenih odbrambenih sposobnosti i obrazovanje visokokvalifikovanih vojnih kadrova, moskovska Viša vojna komandna škola nagrađena je ordenom Žukova.

09:45 – TENKOVSKA DIVIZIJA

Na Crvenom trgu su pripadnici 4. Gardijske tenkovske Kantemirovske divizije koja nosi ime Andropova-

Tokom ratnih godina, 57 pripadnika divizije je dobilo zvanje heroja Sovjetskog saveza, desetine hiljada su nagrađeni ordenima i medaljama. Na ratnim zastavama delova proslavljene jedinice su 23 ratna odlikovanja.

Printskrin: RT

09:43 – PARADNI STROJ SARATOVSKOG VOJNOG INSTITUTA

Na glavnom trgu se po prvi put nalazi paradni stroj Saratovskog vojnog instituta Nacionalne garde. Većina komandnog sastava Ruske garde su bili polaznici ovog proslavljenog instituta.

Za posebne zasluge u obrazovanju i pripremi oficirskih kadrova, Institut je odlikovan ordenima Žukova i Crvene zastave.

09:41 – PARADNI STROJ VOJNE AKADEMIJE

Na glavnom trgu se nalazi paradni stroj Vojne akademije radijacione, hemijske i biološke odbrane koja nosi ime „Maršal Timošenko“.

Ove godine jedinice radijacione, hemijske i biološke odbrane obeležavaju sto godina od svog osnivanja.

Tokom svih tih godina, eksperti hemijskih jedinica su časno izvršavali svoje vojne zadatke stojeći prvi na putu radioaktivnim, hemijskim i biološkim opasnostima.

Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

09:40 – NA CRVENOM TRGU SU I PRIPADNICI PADOBRANSKO-DESANTNOG KOSTROMSKOG PUKA

Na Crvenom trgu su pripadnici 331. Gardijskog padobransko-desantnog Kostromskog puka. Danas gardisti časno i dostojanstveno izvršavaju specijalne i zadatke očuvanja mira.

Zbog ostvarenih rezultata, puk uz svoje ime, na prvom mestu dobio pridev „Udarni”.

09:39 – NA CRVENOM TRGU JE PUK RAKETNE VOJSKE STRATEŠKE NAMENE

U njegovom sastavu su oficiri i polaznici Vojne akadmije „Petar Veliki” i njene serpuhovske filijale.

Danas Vojna akademija raketne vojske strateške namene predstavlja najsavremeniju, visoko-tehnološku vojno-obrazovnu ustanovu Ministarstva odbrane Ruske Federacije.

Foto: Tanjug/AP

09:38 – MORSKA PEŠADIJA I ŽENE VOJNICI

U paradnom stroju je morska pešadija 336. Posebne gardijske belostokske brigade Baltičke flote. Na Crvenom trgu je paradna jedinica žena-vojnika.

09:37 – NA CRVENOM TRGU JE PUK VOJNO-MORNARIČKE FLOTE RUSIJE

Kolonu predvode polaznici Baltičkog vojno-mornaričkog instituta „Admiral Ušakov” i Vojno-mornaričkog politehničkog instituta.

Paradnu jedinicu predvodi kontaadmiral Vjačeslav Sitnik.

U paradnom stroju su budući mornarički oficiri i inženjeri Vojno-mornaričke flote Rusije.

Rusi su pokazali svoju moć u punom sjaju Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

09:36 – CRVENIM TRGOM PROLAZI JEDINICA VOJNOG UNIVERZITETA MINISTARSTVA ODBRANE

Univerzitet predsavlja jedinstveno u zemlji više vojno-društvenu instituciju i naučni centar za pripremu oficirskih kadrova.

Univerzitet se bliži svom jubileju 100 godina od osnivanja, a nakon svih ovih godina obrazovanje se vrši korišćenjem savremenih i inovacionih tehnologija.

Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

09:35 – NA CRVENOM TRGU JE I PUK VOJNO-MORNARIČKE FLOTE RUSIJE

Kolonu predvode polaznici Baltičkog vojno-mornaričkog instituta „Admiral Ušakov” i Vojno-mornaričkog politehničkog instituta. Paradnu jedinicu predvodi kontaadmiral Vjačeslav Sitnik.

U paradnom stroju su budući mornarički oficiri i inženjeri Vojno-mornaričke flote Rusije.

09:35 – NA CRVENOM TRGU JE PUK KOPNENE VOJSKE ORUŽANIH SNAGA RUSIJE

Defile otvaraju polaznici Opšteg vojnog smera Akademije oružanih snaga Ruske federacije, koja ove godine obeležava jedan vek postojanja.

Diplomci Akademije su uvek zauzimali ključne pozicije u oružanim snagama, dok je za vreme rata 24 maturanta komandovalo na frontovima, dok je njih 83 vojskama.

Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

09:33 – DEFILE KADETA PO PRVI PUT NA CRVENOM TRGU

Prvi put na Crvenom trgu koračaju kadeti Moskovske predsedničke kadetske škole vojske Navionalne garde Ruske Federacije.

09:30 – DEFILE SEVASTOPOLJSKE I NAHIMOVSKE VOJNO-POMORSKE ŠKOLE

Mladim Nahimovcima predstoji da nastave herojsku istoriju ruske mornarice, koju su obeležili čuveni generali Ušakov, Lazarev, Kornilov, Istomin.

Vojnici marširaju na paradi Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

09:26 – POČELO MARŠIRANJE TRUPA

Predvodi vojnu paradu general pukovnik Oleg Saljukov.

Svečani defile vojske na Crvenom trgu otvara četa dobošara Moskovskog vojno-muzičkog instituta Ministarstva odbrane Rusije „Valerij Halilov”. Mladi muzičari zadaju tempo i ritam kretanja paradnog defilea. Predvodi ih šef instituta, priznati umetnik Ruske Federacije, pukovnik Aleksandar Gerasimov.

09:30 – INTONIRANJE RUSKE HIMNE

 U junu 1941. rat je ušao u svaki dom, podsetio je Putin, rekavši da je rat uvek izazov životu. Sećamo se pouka istorije i one nam ne daju da žmurimo. Razumemo svu opasnost savremenih pretnji, istakao je Putin.

On je dodao da je Rusija otvorena za dijalog o svim pretnjama savremenoj bezbednosti.

Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu Foto: Tanjug / AP

09:16 – PUTIN SE OBRAĆA OKUPLJENIM GOSTIMA

Putin je čestitao Dan pobede građanima Rusije, vojnicima i oficirima, rekavši da će je to sveti praznik za čitavu zemlju, praznik opštenacionalnog ponosa.

– Pre 73. godine završio se Veliki otadžbinski rat, nacizam je slomljen, uništeni planovi svetske dominacije. Ta dugo očekivana reč je odmah obišla čitav svet i svi su shvatili da je upravo Sovjetski Savez odigrao presudnu ulogu, naš vojnik je zaštitio čast svoje zemlje.

Međutim, sada to pokušavaju da precrtaju, da revidiraju istoriju. Mi to nikada nećemo dozvoliti.Uvek ćemo se ponositi što sovjetski narod nije posustao .Naš narod se borio na život i smrt, nijedna zemlja nije izdržala takvu najezdu. Ničem se ne može izmeriti hrabrost naših vojnika, poručio je Putin. Deveti maj objedinjuje sve generacije, svaka porodica ima svog heroja – rekao je Putin.

Veliki broj ruskih vojnika je učestvovao na paradi u Moskvi Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

09:15 – ŠOJGU SE UPITIO KA BINI NA KOJOJ JE PUTIN

Ministar odbrane, general vojske Sergej Šojgu završio je obilazak vojske i uputio se ka centralnoj tribini kako bi podneo izveštaj predsedniku Ruske Federacije, vrhovnom komandantu oružanim snagama Rusije Vladimiru Vladimiroviču Putinu.

Putin drži govor Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

09:13 – NAORUŽANJE RUSKE VOJSKE

Poslednjih godina, na naoružanje ruske vojske ušlo je više od 3,5 hiljade jedinica naoružanja vojne tehnike, među njima više od 400 tenkova i oklopnih vozila, 100 aviona i helikoptera, 19 bojnih brodova i zaštitnih čamaca, a takođe niz perspektivnih obrazaca naoružanja koji nemaju svoj pandan na svetu.

09:10 – ŠOJGU POZDRAVLJA TRUPE

Ministar odbrane počinje da obilazi paradne jedinice da bi pozdravio vojnike. Na početku Šojgu pozdravlja pripadnike kopnenih jedinica.

09:08 – MINISTAR ODBRANE SERGEJ ŠOJGU NA PARADI

Na vojnoj paradi učestvuje ministar odbrane Ruske Federacije, heroj Rusije, general vojske Sergej Šojgu.

Paradom komanduje glavnokomandujući kopnene vojske general – pukovnik Oleg Saljukov.

Vojnici marširaju crvenim trgom Foto: Tanjug/AP

09:03 – MUZIČKA NUMERA

Uz muzičku numeru Aleksandrova “Sveti rat” pripadnici bataljona vojne počasne garde 154. posebnog komandantskog Preobraženskog puka narednik Anton Mihajlov i mlađi narednik Aleksej Fokejev iznose na Crveni trg državnu zastavu Ruske Federacije i zastavu pobede.

09:00 – POČELA SVEČANA PARADA U MOSKVI

Vučić je na paradi sedio tik do Putina Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

08:50 – PUTIN STIGAO NA PARADU 

Ruski predsednik Vladimir Putin došao je na paradu u društvu predsednika Srbije Aleksandra Vučića, izraelskog premijera Benjanima Netanjahua i ruskog premijera Dmitrija Medvedeva.

08:30 – SVE JE SPREMNO ZA POČETAK 

Putin se obraća okupljenoj masi na Crvenom trgu Foto: Tanjug/AP

U Vladivostoku je već održana vojna parada na kojoj je učestvovalo 1.500 vojnika i više od 50 jedinica vojne tehnike. Paradu je otvorila orkestar bubnjara sa Nahimovske vojno-pomorske akademije, tu si bili i legendarni tenk T-34, novi oklopni transporter BTR-82A, kompleks PVO „Osa“, obalski raketni kompleksi „Bastion“, protivvazdušni raketno-topovski kompleksi „Pancir-S1“ i sistem bacača raketa „Grad“, prenosi Sputnik.

Na Dalekom istoku Rusije je već održana svečana vojna parada, prolaskom najnovijih borbenih vozila.

Glavnim trgom u Petropavlovsku Kamčatskom prošlo je 11 paradnih jedinica sa više od 800 vojnika. Prvi put je morska pešadija Tihookeanske flote predstavila uniformu vojnika budućnosti — opremu „Ratnik“.

(dijaspora.news/telegraf.rs)

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top