All for Joomla All for Webmasters
Bosna i Hercegovina

Bosanac DIGAO NA NOGE istražne organe: Primao invalidnu u Švajcarskoj, pa snimljen NA GRAĐEVINI u Hrvatskoj

Neimenovani muškarac poreklom iz BiH, koji je više od 20 godina živeo u Bazelu, digao je švajcarske istražne organe na noge jer je dve decenije neosnovano primao invalidsku penziju.

Naime, ovaj muškarac, koji je radio kao stolar, je pre 21 godinu doživio nesreću na poslu koja ga je učinila 50-odstotnim invalidom, da bi 2000. godine došao na reviziju sa tvrdnjom da mu se stanje pogošalo i da je stoodstotni invalid.

Njegove tvrdnje niko nije osporavao, jer je očigledno dobro glumio da nije sposoban sam da se obuče, da hoda duže od 15 minuta, pa čak ni da održava ličnu higijenu.

Međutim, 2010. godine švajcarska Poreska uprava je posumnjala da čovek poreklom iz BiH vara državu, jer je otkrila da na njegov račun ležu honorari. Nakon toga Socijalna služba je pokrenula istragu i angažovala istražioce koji su uspeli da ga snime dok obavlja razne aktivnosti, među kojima su fudbal, vrtlarstvo, pa čak i rad na građevini u Hrvatskoj.

Prikupljene fotografije Socijalna služba namjerava da upotrebi u procesu protiv državljanina BiH za kojeg se sumnja da je neztakonito primio oko pola miliona maraka, odnosno 300.000 franaka invalidske penzije, prenosi Telebasel.

Ipak, njegov advokat osporava ove navode, ističući da su dokazi prikupljeni nezakonito.

Ovaj slučaj napravio je poprilično mnogo problema u Švajcarskoj, jer je sada pokrenuto pitanje da li je zakonito špijunirati građane bez obzira na razlog, a stvar je dospela i na Evropski sud za ljudksa prava, koji je 2016. godine presudio da ova država nema odgovarajući zakon koji definiše ovakve situacije, a da se u njima zaštite ljudska prava.

U međuvremenu takav zakon je usvojen i opravdano je nadgledanje osoba za koje se sumnja da “varaju državu”, ali ono što je sporno u slučaju pomenutog državljanina BiH jeste činjenica da se dogodio pre donošenja Zakona.

Presuda bi trebalo da bude donesena u narednih nekoliko dana, pa će se tada znati da li će se ovaj korisnik invalidske penzije izvući.

 (dijaspora.news/blic.rs)
Click to comment

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top