All for Joomla All for Webmasters
Bosna i Hercegovina

BADNJACI ULICAMA SRPSKE Posebna radost za mališane, ukrašavaju ga pevajući “Badnjače, rođače”

Ispred Sabornog hrama Hrista Spasitelja u Banjaluci danas je svečano dočekan badnjak koji je pre toga tradicionalno pronesen ulicama.

 Badnjak su meštani tradicionalni darivali vinom, peškirima, priglavcima, ostalim tradicionalnim rukotvorinama, bombonama.

Posebno su mu se obradovali mališani, koji su i zapevali “Badnjače, rođače…”

Badnjak su, tradicionalno nakon jutarnje službe, ispred Sabornog hrama u Banjaluci dočekali protojerej-stavrofor Ratko Radujković, arhijerejski namesnik banjalučki, sa sveštenstvom i vernicima.

Foto: Srna / Srna

Nakon što je otpevana pesma badnjaku, unesen je u Hram, gde je okićen.

U Hramu Hrista Spasitelja u 17 časova njegovo preosveštenstvo episkop banjalučki Jefrem služiće večernju službu i osveštati badnjak, koji će potom biti naložen u porti Crkve Svete Trojice. Vladika Jefrem u ponoć će u hramu Hrista Spasitelja služiti Svetu arhijerejsku liturgiju povodom najradosnijeg hrišćanskog praznika Božića.

Banjaluka

Foto: Siniša Pašalić / RAS SrbijaBanjaluka

Veselo je i na području Prnjavoru. Badnjaci su obradovali vernike pravoslavne veroispovesti.

U tradicionalnoj zajedničkoj seči badnjaka rano jutros u Foči posečena su četiri velika badnjaka koja su ukrasila dva fočanska hrama, zgradu opštine i glavni gradski trg.

Badnjak kod hrama u Foči

Foto: Srna / SrnaBadnjak kod hrama u Foči

Jerej Marko Jakovljević kaže da je badnjak stub i kuće i naroda.

– Svaki pravoslavni hrišćanin koji ode da useče badnjak okuplja danas porodicu, zajednicu, pred obeležavanje najradosnijeg hrišćanskog praznika. Običaji su sačuvali srpski pravoslavni narod, a jedan od običaja upravo jeste seča badnjaka – rekao je Jakovljević.

Foto: Srna / Srna

U Milićima je obeležavanje Badnjeg dana počelo nošenjem badnjaka kroz naseljena mesta.

– Tokom nošenja badnjak se obično daruje vinom, uljem, peškirom ili novcem – rekla je i Nada Pavlović iz naselja Vukšić Polje.

Foto: Siniša Pašalić / RAS Srbija

Badnjak, koji je jutros u 6.30  ispraćen ispred Parohijskog doma, biće dočekan u 19 časova na Trgu rudara, a potom će, praćen kolonom građana, biti nošen do Crkve Svetog Nikole.

– U crkvi će u 20 časova biti održano večernje bogosluženje, osveštan i naložen badnjak. Sve će biti propraćeno vatrometom – rekao je sveštenik Ljubiša Vujičić.

Crkvena opština Milići, uz podršku dobrotvora, obradovaće paketićima najmlađe učesnike proslave Badnje večeri.

Centralni badnjak osveštan je i naložen ispred crkve Svete Trojice u Prijedoru.

Brojni Prijedorčani prisustvovali su ovoj svečanosti uoči najradosnijeg hrišćanskog praznika Božića a potom i molitvi koju je predvodio protojerej stavrofor Mladen Majkić.

Foto: Bojana Majstorović / RAS Srbija

Centralni badnjak usečen je jutros u Brezičanima, a potom je svečana povorka obišla prijedorska naselja. Kum ovogodišnjeg badnjaka je Prijedorčanin Ognjen Obradović.

 

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top