All for Joomla All for Webmasters
Dijaspora

AUSTRIJA ZBOG MIGRANATA TRAŽI OD HRVATSKE: Pošaljite vojsku na granice sa Srbijom i BiH

Dok novim rutama u Bosnu i Hercegovinu svakog dana pristiže sve više migranata kojima je cilj da preko Hrvatske dođu u zapadnu Evropu, između članica Unije vlada velika podela na koji način se suočiti s novim migrantskim talasom.

Taj plan uključuje postavljanje vojske na spoljne granice šest država članica, među kojima je i Hrvatska.

 

Austrijski ministar unutrašnjih poslova Herbert Kikl ovih je dana jasno poručio da je sa ministrima u regionu, među kojima je i hrvatski ministar Davor Božinović, dogovorio aktiviranje policijsko-vojnog plana u cilju zaustavljanja migranata koji je dogovoren u Beču i potpisan u Pragu 2017. godine.

 

On je poručio da će, ako se to ne dogodi, Austrija zatvoriti svoje granice. Prema nezvaničnim informacijama takav dogovor nikad nije postignut i Hrvatska ne pristaje na slanje vojske na granice.

“Jasno smo poručili Austriji da se smiri i da bude konstruktivnija, dok smo slovenačkim kolegama rekli kako njihov eventualni dogovor s Austrijancima da od Hrvatske napravi ‘hot spot’ destinaciju neće uspeti”, kažu sagovornici.

 

Međutim, problem je što je Hrvatska prošle godine u Pragu stavila potpis na zaključak Srednjevropske obrambene inicijative, koji predviđa zajednički vojni angažman na granicama dođe li do novog migrantskog talasa.

 

“Akcijskim planom, na kojem se već izvesno vreme radi, predviđa se da bi vojne snage šest zemalja srednje Evrope zajedno bile na granicama dođe li ponovno do imigrantske krize”, rekao je tada Petar Mihatov, pomoćnik ministra obrane koji se potpisao na dokument na koji se sada poziva austrijski ministar unutarašnjih poslova.

 

U ovom trenutku oko 6.100 hrvatskih graničnih policajaca obavlja nadzor granice Hrvatske prema Srbiji, Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori, a uskoro će ih biti još više.

(dijaspora.news/kurir.rs)

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top