All for Joomla All for Webmasters
Bosna i Hercegovina

Alarmantni podaci iz BiH: Mladi odlaze i odlaze, nema kraja

Mladi odlaze iz Republike Srpske i Bosne i Hercegovine u potrazi za poslom i boljim životom. Podaci su dramatični, a najave su još dramatičnije. Nakon novih olakšica koje je pripremila Njemačka za radnike u inostranstvu, očekuje se još veći odliv mladih iz BiH.

U posljednje dvije godine na rad u inostranstvo iz BiH otišlo je šest i po hiljada radnika. Očekuje se da će se taj broj u narednih nekoliko godina mnogostruko povećati, jer je Njemačka olakšala dobijanje boravišnih dozvola za sva zanimanja.

Po broju radnika iz BiH, ispred Njemačke ipak je Slovenija u koju je od 2013. do kraja 2015. godine zaposleno 4.970 radnika iz BiH, podaci su Agencije za rad i zapošljavanje BiH.

Situacija nije nimalo neočekivana, pogotovo jer podaci Međunarodne organizacije za rad govore da u Bosni i Hercegovini svaki četvrti radnik radi na crno. Taj broj penje se i do 250.000 prema podacima Sindikata.

Podaci prema istraživanju Instituta za razvoj mladih KULT govore da bi gotovo 40 odsto mladih napustilo Bosnu i Hercegovinu. Razlozi su nezaposlenost, politička nestabilnost i neizvjesnost.

U Republici Srpskoj konstantno je primjetan odliv kvalitetnog medicinskog kadra. Iz Sindikata medicinskih sestara i tehničara Republike Srpske upozorili su da se ove godine očekuje da više od hiljadu medicinskih radnika napusti Srpsku u potrazi za boljim uslovima rada i većim platama.

Na tu pojavu upozoreno je u istraživanju Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) pod nazivom “Emigracija i njen ekonomski uticaj na istočnu Evropu”, koji je pokazao da je 20 miliona ljudi, mahom mladih i obrazovanih iz tog dijela Starog kontinenta, napustilo svoje zemlje u proteklih 25 godina. Motivacija za odlazak uglavnom su bolji poslovi, veće plate, a zemlju mahom napušta visokoobrazovani kadar, poput doktora, arhitekata, inženjera.

Analizom odliva stanovništva iz matičnih zemalja od 1995. do 2010. godine obuhvaćene su i zemlje zapadnog Balkana, a podaci pokazuju da BiH prednjači po broju onih su odlučili da spakuju kofere. Procenat visokoobrazovanih stanovnika koji su emigrirali iz BiH 2010. godine, prema podacima MMF-a, je gotovo tri puta veći u odnosu 1990. godinu. Velika i neprekidna emigracija je usporila i rast proizvodnje i bruto domaćeg proizvoda (BDP). Da nije bilo emigracije od 1995. do 2012. godine, navodi MMF, stopa rasta BDP-a u regionu bila bi u prosjeku sedam odsto viša.

Sve se to odrazilo na ekonomsku sposobnost zemlje, jer odlazak slabi njen potencijal.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top