All for Joomla All for Webmasters
Biznis

Ako OVO znate, nećete imati problem da se ODMAH ZAPOSLITE

Najveća potreba poslodavaca u ovoj godini biće za prenosivim znanjima i veštinama, odnosno za stručnjacima za razvoj softvera, vozačima teških teretnih vozila i kamiona, trgovačkim tehničarima, kao i trgovcima u maloprodaji i mašinskim inženjerima, pokazala je “Anketa poslodavaca 2016/2017″. U skladu sa tim, ispostavilo se da je za dobijanje zaposlenja potrebno poznavanje IT tehnologije, imati razne vrste dozvola, poznavati jezike, a kada je reč o ličnim karakteristikama, poslodavci traže od radnika da imaju sklonost ka radu sa stvarima, komunikativnost, tačnost i preciznost, ali i sklonost ka brzom tempu rada.

U ovoj godini očekuje se rast zaposlenosti od oko četiri odsto u 3.775 preduzeća, koja su bila obuhvaćena anketom koju je sprovela Nacionalna služba za zapošljavanje (NSZ), a čiji su rezultati prikazano danas u Privrednoj komori Srbije. Na kraju 2017. u tim preduzećima trebalo bi da bude zaposleno 325.000 radnika, dok ih je na početku 2016. godine bilo 312.000.

Direktor NSZ Zoran Martinović kazao je da je ova anketa sprovedena u novembru 2016. pokazala da će najveće kretanje zaposlenosti u 2017, biti kod malih preduzeća od 7,4 odsto, dok će kod srednji preduzeća to biti 4,3 odsto, a kod malih svega jedan odsto.

Foto: Tanjug/Tanja Valič

Foto: Tanjug/Tanja Valič

Prema njegovim rečima, najveći rast zaposlenosti očekuje se u anketiranim preduzećima iz regiona Južne i Istočne Srbije od 5,4 odsto, zatim u Vojvodini od 4,5 odsto, Šumadiji i Zapadnoj Srbiji od 3,5 odsto, dok se u Beogradskom regionu očekuje rast od 2,7 odsto.

Kada je reč o delatnostima preduzeća, očekuje se da u 2017. najveći rast zaposlenosti imaju preduzeća iz oblasti trgovine i popravke motornih vozila od 6,3 odsto, zatim prerađivačka industrija 5,3 odsto, građevinarstvo od 4,8 odsto, dok će pad zaposlenosti biti ostvarena u finansijskim delatnostima i delatnostima osiguranja od 3,2 odsto.

Foto: Tanjug/Tanja Valič

Foto: Tanjug/Tanja Valič

Najveći rast zaposlenosti u prošloj godini bio je kod anketiranih preduzeća iz regiona Južne i Istočne Srbije od 4,5 odsto i u regionu Vojvodine od 3,7 odsto, dok jre negativna stopa zabeležena u regionu Šumadije od 0,9 odsto.

(Dijaspora.news / Tanjug)

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top