All for Joomla All for Webmasters
Dijaspora

100 година дипломатских односа Србије и Швајцарске

У хотелу Алден у Цириху, 10. децембра одржан је пријем и дипломатски бал поводом стогодишњице указа о постављању првог српског амбасадора у Берну др Јеврема Грујића, као и стогодишњице од уручивања помоћи Комитета Кантона Во за помоћ Србима након Албанске голготе 1916. године, чији је оснивач био др Арчибалд Рајс.

Огранизатор манифестације “100 година Срба и Швајцараца-Србија памти повод” је Кровна организација Срба у Швајцарској, Легат “Дом Јеврема Грујића и Друштво „др Арчибалд Рајс”, сазнајемо од Виолете Алексић.

Обележено је сто година од указа о постављењу др Славка Грујића и 100 година од уручивања помоћи Комитета Кантона Во Србима након Албанске голготе, чији оснивач је био др Арчибалд Рајс.

Мр Иван Костић, председник Одбора за дијаспору и Србе у региону Народне скупштгине Републике Србије говорио је о српско-швајцарским односима и дометима српске дијаспоре у Швајцарској.

Мр Јадранка Јованаовић, члан Одбора и примадона београдске опере присутнима је говорила о значају културне дипломатије и манифестација која се баве очувањем и неговањем „културе сећања”.

Виолета Алексић и Јадранка Јовановић

Виолета Алексић и Јадранка Јовановић

Проф. др Драгана Радојичић, директор Етнографског института Српске академије наука и уметности и проф. Живко Марковић, потпредседник Друштва „др Арчибалд Рајс” представили су књигу “100 година Срба и Швајцараца”.

Отворена је и изложба “Дипломатска шкриња др Славка и Мејбл Грујић”, а присутнима се обратио Александар Цонић, директор Легата „Дом Јеврема Грујића”  и Звонко Јовановић, председник Кровне организације Срба у Швајцарској и Друштва „др Арчибалд Рајс”. Свечано је откривен портрет у уљу Славка и Мејбл Грујић, рад доајена српске сликарске школе проф. Драгана Јеловца, поклон Легату од стране Министарства спољних послова Републике Србије и Друштва „др Арчибалд Рајс” из Цириха, а портрет је открио мр Иван Костић.

У вечерашњим сатима одржан је Дипломатски бал који је подразумевао дипломатску етикецију и традицију.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top